Juridische onderwerpen

HOME/  Kennisbank/  Juridisch

Juridisch

Veel ondernemers zijn doeners, en zien in de juridische aspecten van hun werk enkel belemmeringen en overhead. Dat is voor de juridische aspecten van een bedrijf verkoper niet anders. We zien vaak dat deze aspecten pas in beeld komt als de onderhandelingen al flink ver zijn, of wanneer er al een deal is gesloten (mondeling). Dan komt vervolgens het omzetten naar een overeenkomst, of wellicht eerst een LOI. Niet zelden komen er bij de formulering en afstemming van de uiteindelijke deal weer details naar voren waar toch nog over onderhandeld moet worden, vooral wanneer sprake is van een activa/passiva transactie. Bedenk dat een deal niet alleen over de overnameprijs gaat, ook de condities vormen een belangrijk onderdeel van de deal en deze hebben een directe relatie met de prijs!

Een goede voorbereiding vanuit koper en verkoper kan helpen de juridische uitwerking van een overeenkomst soepel(er) te laten verlopen. 

Beantwoorden we jouw juridische vraag niet in dit deel van de Kennisbank? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vormen van bedrijfsovernameBen je benieuwd wat de slimste wijze van bedrijfsoverdracht is? Lees ons artikel over aandelen- en activatransacties.
Kennisbank Artikel
Personeel en bedrijfsovernameWat zijn plichten naar personeel bij een overname? In dit artikel leggen we stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden.
Kennisbank Artikel
Tussen deal en overdrachtLocked box en completion accounts zijn veel voorkomende begrippen als het gaat om de periode tussen tekenen en bedrijfsoverdracht.
Kennisbank Artikel
Non-Disclosure Agreement (NDA)Een non-disclosure agreement (kortweg NDA genoemd) is een overeenkomst tussen twee partijen waarin je zaken regelt als je iets in vertrouwen wilt bespreken of vertrouwelijke informatie wilt uitwisselen.
Kennisbank Artikel
De intentieverklaring of LOIEen intentieverklaring of LOI (Letter of Intent) is een overeenkomst tussen twee partijen waarin je de koopintentie vastlegt en daarbij de stappen en voorwaarden die je samen gaat nemen tot de koopovereenkomst.
Kennisbank Artikel
Het non-concurrentiebedingIn een bedrijfsovername speelt het non-concurrentiebeding vaak een belangrijke rol. Benieuwd wat het is en waar je op moet letten?
Kennisbank Artikel
Garanties en VrijwaringenGaranties en Vrijwaringen: ben je benieuwd wat het verschil precies is en waarom dit belangrijk is? Lees verder in onze kennisbank!
Kennisbank Artikel
Mededelingsplicht en OnderzoeksplichtTijdens iedere bedrijfsovername wordt er over en weer informatie uitgewisseld. In de wet zijn hier spelregels voor uitgewerkt. Lees de strekking hiervan.
Kennisbank Artikel
Pre-ExitVeel ondernemers overwegen nu een deel verkoop (de "Pre-Exit"). Benieuwd naar de voordelen voor jou? Lees verder...
Kennisbank Artikel
Overname klantenbestandEen veelgestelde vraag gaat over de (deel)overname van een bedrijf middels de aankoop van een klantenbestand. Maar sinds 2018 is de AVG van kracht! Lees wat mag (en wat niet).
Kennisbank Artikel
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake