Pre-Exit

Door: Robert Bakker

HOME/  Kennisbank/  Juridisch/  Pre-Exit

Pre-Exit: Deels verkopen en als ondernemer actief blijven

Het komt steeds vaker voor, dat een ondernemer zijn/haar bedrijf verkoopt maar vervolgens toch mee blijft doen. Zo’n verkoop van een gedeelte van de aandelen wordt ook wel pre-exit genoemd.

Elke ondernemer komt op een moment dat hij/zij het bedrijf moet verkopen. Dit kan op veel manieren, binnen of buiten de familie, worden gerealiseerd. Echter, als je als ondernemer het bedrijf volledig verkoopt heb je een ‘zak geld’ maar geen onderneming meer. Om dat geld te laten renderen zal je er toch iets mee moeten doen. Daarnaast was je altijd druk in de weer met je onderneming wat op zo’n moment helemaal wegvalt. Pre-exit is een manier voor een geleidelijke verkoop, waarbij een investeerder wordt gezocht die een deel van de aandelen, meestal een merendeel, overneemt. Als je van de mogelijkheid van een pre-exit gebruik maakt, is het wel belangrijk dat je een gezond bedrijf hebt, zowel qua financiering als toekomstperspectief. Anders wordt het lastig een investeerder te vinden die een deel van je bedrijf wil overnemen.

Met een pre-exit kan je als ondernemer een deel van je opgebouwde vermogen in de onderneming veiligstellen en aanwenden voor andere zaken en tegelijkertijd nog meebouwen aan je onderneming. Op een later tijdstip kan met een tweede exit de rest van de aandelen worden verkocht [vaak tegen een extra rendement].

Voorbeeld van een pre-exit

Ondernemer Jansen is eigenaar van een onderneming [verder te noemen Werk BV]. Hij is op een punt aangekomen dat hij iets rustiger aan wil doen en niet meer alle verantwoording en beslissingen zelf hoeft te nemen. Daarnaast wil hij ook meer aandacht aan andere zaken, buiten het bedrijf, kunnen besteden en een (groot) deel van de waarde Werk BV verzilveren. Het liefst treedt hij terug als CEO maar blijft zich nog wel inzetten voor de ontwikkeling van bepaalde marktsegmenten.

Jansen neemt een overnameadviseur in de arm die hem de mogelijkheid van een pre-exit uitlegt waarbij hij een deel van de aandelen verkoopt, terugtreedt als CEO en zich kan focussen op de ontwikkeling van bepaalde marktsegmenten en tijd overhoudt om aan andere zaken te besteden.

Er wordt gezocht naar een investeringspartij die een (merendeel) van de aandelen Werk BV wil overnemen en er wordt gezocht naar een nieuwe CEO.

Met de gevonden investeringsmaatschappij wordt een nieuwe [investerings] holding opgezet (dit is niet noodzakelijk maar maakt zowel de overdracht als de latere gehele verkoop overzichtelijker). De verkoopprijs van de aandelen Werk BV is bepaald op 10 miljoen euro. Jansen en de investeerder spreken een aandelenverhouding in de nieuwe holding af van 30% om 70%.
Er wordt, meestal door de investeerder, binnen de nieuwe holding een financiering aangetrokken van 6 miljoen euro, die wordt gebruikt om Werk BV te kopen. De overige 4 miljoen euro wordt door Jansen en de investeerder naar ratio van de aandelenverdeling, ingebracht in de nieuwe holding.

Hiermee krijg je de volgende uitwerking:

  • Oprichting investeringsholding door ondernemer en investeerder.
  • Verkoop 100% van de aandelen Werk BV aan de nieuwe holding.
  • Lening 6 miljoen euro bij externe financiers door de nieuwe holding. 
  • Jansen betaalt 30% van de overige 4 miljoen euro zijnde 1.2 miljoen euro.
  • Investeerder betaalt 70% van de overige 4 miljoen euro zijnde 2.8 miljoen euro.
  • De totale 10 miljoen euro wordt aan de holding van Jansen (we gaan ervan uit dat Werk BV van Jansen onder een holding hangt) betaald.

Resultaat is dat Jansen 10 – 1.2 miljoen= 8.8 miljoen euro in cash krijgt waarbij hij alsnog, via de nieuwe holding, 30% van de Werk BV in handen heeft.
Vaak is er de afspraak, dat in de komende jaren geen dividend wordt uitgekeerd en dat de focus ligt op het afbouwen van de schuld en het verhogen van het ondernemersresultaat.

Nu kan er worden doorgebouwd aan Werk BV met de nieuwe investeerder aan boord en kan over een aantal jaren (5 – 7) een tweede exit worden gerealiseerd, waarbij de uiteindelijke opbrengst voor Jansen ruim over de eerste 10 miljoen euro kan komen.

Overigens kan er i.p.v. een investeerder, ook een strategische partner als overnamepartij aan boord komen. Die zou dan na een paar jaar de rest van de aandelen van Jansen kunnen overnemen.

Schematische weergave van het pre-exit proces:

Pre-Exit, overnameadvies

Voordelen van een pre-exit

  • Je maakt een (groot) deel van de waarde dat in de onderneming zit opgesloten vrij en stelt deze veilig. Dit geld kan je aanwenden voor ander doelen (privé of zakelijk).
  • Je blijft toch nog betrokken bij de onderneming, maar houd je bezig met activiteiten waar je echt energie van krijgt.
  • Met een investeerder haal je nieuwe mogelijkheden in huis zoals kennis, visie, mensen en netwerk. Dit kan een groeiversnelling genereren voor de onderneming.
  • Je creëert vrije tijd voor andere activiteiten (buiten het bedrijf).
  • Met een tweede (volledige) exit is de mogelijkheid een uiteindelijke hogere opbrengst te creëren voor het bedrijf.

Nadelen van een pre-exit

  • Je krijgt niet de totale verkoopprijs gestort, maar je doet met een deel weer mee met de nieuwe investeerder waarmee dat deel niet aangewend kan worden voor andere activiteiten en risico loopt als het bedrijf op enig moment niet goed zou gaan.
  • Je blijft als verkoper verbonden aan de onderneming en daarmee verplichtingen en verantwoordelijkheden houden. (Dat kan dus als een voor- of nadeel worden ervaren. Geheel afhankelijk van de wensen van de ondernemer).

Conclusie over de pre-exit

Mocht je als ondernemer een deel van de bedrijfswaarde willen verzilveren, zonder helemaal afscheid te moeten nemen van je bedrijf, dan is een pre-exit een mooie manier om dat te realiseren.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake