De overnameadviseur

Door: Chadi Ahmed

HOME/  Kennisbank/  Overnameproces/  Overnameadviseurs

Overnameadviseurs: de voordelen en het belang

Het is gebruikelijk om bij het verkopen van je onderneming een overnameadviseur in te schakelen om het proces te begeleiden. En niet zonder reden: elke casus is uniek en heeft zo zijn eigenaardigheden. Maar wanneer is het handig om een overnameadviseur in te schakelen? En is dit wel echt belangrijk? Daar gaan we dit artikel op in.

Wat is een overnameadviseur en hoe zit een overnameproces eruit?

Een overnameadviseur is gespecialiseerd in bedrijfsovernames. Aangezien hij of zij fulltime met overnames bezig is, zal er veel ervaring in het gebied zijn. Zoals hierboven beschreven is elke zaak uniek. Het is daarom handig om als ondernemer iemand bij de hand te nemen die ervaren is in dit soort zaken en bij de tegenslagen (die er altijd zijn) een passend antwoord kan bedenken.

Hoewel elke zaak uniek is, kunnen we wel een vaste lijn vinden in hoe het proces wordt behandeld. Dit gaat als volgt:

  1. Voorbereiding en oriëntatie bedrijfsverkoop.
    Allereerst wordt er een goed verkennend gesprek gevoerd tussen de onderneming en de overnameadviseur. Hierbij worden de verwachtingen over en weer vastgesteld en zal de overnameadviseur de mogelijkheid hebben om een analyse te maken van de casus, met als gevolg een overzicht van de beoogde verkoopprijs, de werkelijke waarde en de strategie.
  2. Bedrijf te koop zetten.
    Vervolgens wordt het bedrijf te koop gezet. Er wordt onderling besproken op welke wijze de verkoop zal gaan (aandelentransactie/activa-passiva transactie). De overnameadviseur heeft een groot netwerk waarbij hij of zij de mogelijkheid heeft om via verschillende kanalen de onderneming onder aandacht te brengen van potentiële kopers. Dit netwerk helpt me het proces eventueel versnellen. Vaak worden er tevens advertenties opgesteld en geplaatst, met de ruimte voor geïnteresseerden om contact op te nemen.
  3. Promotie.
    In dit stadium zijn er potentiële kopers met interesse. Het zal dan aan de overnameadviseur zijn om een selectie te maken van de meest veelbelovende kopers en daar een meeting mee in te plannen.
  4. Onderhandelingen.
    Dit is een spannend moment. De potentiële kopers zijn geïdentificeerd en nu is de tijd aangebroken om echt inhoudelijk op de waarde in te gaan. De overnameadviseur zal nu de onderhandelingen leiden, in de hoop om uiteindelijk met een deal te komen waar je als verkoper tevreden mee zal zijn.
  5. Bedrijfsoverdracht.
    In dit stadium is er een deal. Nu is het aan de overnameadviseur om gezamenlijk met jou de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat zijn de voordelen van een overnameadviseur

Er zijn verschillende voordelen te benoemen die een overnameadviseur met zich meebrengt:

  • Allereerst kan het proces erg lang duren en zijn er veel details die partijen over en weer geregeld willen hebben aan het eind van het proces. Dit zorgt ervoor dat wanneer er een klein foutje wordt gemaakt, de implicaties erg groot kunnen zijn. Een overnameadviseur zal deze fouten niet maken en zal extra goed op details letten.
  • Een overnameadviseur heeft een objectieve blik. Het is niet vreemd dat de verkopende partij met een gekleurde bril naar de onderneming kijkt. Het probleem is dat zaken zoals de onderhandelingen en de waardebepaling erg persoonlijk kunnen worden. Dit leidt tot een situatie waarbij er soms minder snel een deal gemaakt wordt, omdat het zo snel persoonlijk wordt voor de betrokkenen. Met een overnameadviseur zal dit niet het geval zijn. De adviseur kan met objectieve blik de onderhandelingen ingaan, en weet wat het maximaal haalbare is.
  • De overnameadviseur adviseert niet alleen in de stappen tot overname. Hij zal ook een aantal inhoudelijke zaken verzorgen die niet iedereen in beginsel zou kunnen. Zaken zoals de waardebepaling van een onderneming analyseren en bepalen kan erg ingewikkeld worden. Met het inschakelen van de overnameadviseur wordt dit echter gedaan door hen.
  • Er zijn binnen het proces erg veel juridische aspecten waar je op moet letten. Denk aan de geheimhoudingsverklaring die gesloten moet worden met geïnteresseerde partijen, of een verkoopmemorandum. Met de overnameadviseur zal dit standaard verzorgd worden

Op zoek naar een overname-expert?   

Verzenden ›

Waar moet je op letten bij het aantrekken van een overnameadviseur?

  • Vraag altijd duidelijk om een duidelijke offerte. Hierdoor wordt duidelijk op welke wijze u gefactureerd zult worden en welke prikkels de overnameadviseurs hebben. Zo zullen zij vaak een percentage van de verkoopprijs willen. Dit is aan beide kanten goed, omdat je dan zeker weet dat de adviseurs een zo hoog mogelijke prijs willen verkopen om een goede fee te ontvangen.
  • Net zoals veel in het (bedrijfs)leven moet het gevoel uiteindelijk ook goed zijn. Let daarom goed op wat voor gevoel het eerste gesprek bij je achter laat. Past het kantoor bij je? Sluiten beide partijen bij elkaar aan?
  • Aarzel niet om vrijblijvend meerdere gesprekken te voeren met verschillende overnameadviseurs. Het is immers belangrijk om verschillende stijlen te zien en op basis daarvan een keuze te maken.

OvernameAdvies

Een overnameadviseur brengt uiteindelijk dus vele voordelen mee. Je onderneming verkopen kost veel energie, is stressvol en voelt toch als iets heel persoonlijks om te doen. Met het inschakelen van een overnameadviseur is er meer zekerheid op een succesvol verloop van het traject en uiteindelijk minder stress bij jou om grote misstappen te begaan, simpelweg omdat je niet beter wist. Duidelijke afspraken maken met de adviseurs en een goed gevoel over en weer zijn de basis voor een goede relatie en een goed verloop van het traject. Uiteindelijk dus niet alleen een ‘wij van WC Eend’ verhaal, maar ook echt een feitelijke onderbouwing die de verkoop zal bevorderen.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake