Een VOF verkopen?

Best een lucratieve aangelegenheid, mits de juiste begeleiding

Toen jij en je vrienden of familieleden toentertijd begonnen met dat online bedrijfje, kozen jullie voor een vennootschap onder firma (vof) vanwege de beperkte formaliteiten en kosten. Een uitstekende keuze. Je vof verkopen of overdragen, was toen het laatste van jullie zorgen. Nu is dat moment toch aangebroken. Jijzelf of een van de partners houdt ermee op of jullie hebben samen besloten dat het tijd is om te cashen.

Een online vof bedrijf verkopen is echter niet helemaal hetzelfde als de verkoop van bijv. een fysieke winkel. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat het eenvoudiger is om een webshop te verkopen, maar toch komen er heel specifieke uitdagingen kijken bij de overdracht van een online business. Voor je het weet dreig je met een blinddoek op te verdwalen in een labyrint bezaaid met juridische addertjes onder het gras.

Zeker wanneer je met verschillende vennoten samenwerkt in een vof zijn er enkele belangrijke hete juridische, financiële en fiscale hangijzers.

Wat is een vof?

Een vennootschap onder firma of een vof is een eenvoudige rechtsvorm waarbij meerdere zakenpartners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering. De belangrijkste kenmerken van een vof zijn de gezamenlijke aansprakelijkheid van de vennoten en één gemeenschappelijke bedrijfsnaam. Vanwege de eenvoud van oprichting en het ontbreken van een minimumkapitaalsinbreng is het een van de populairste vehikels om een online bedrijf te runnen.

Tenzij er onderling een andere regeling is overeengekomen, zijn alle vennoten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden of verplichtingen van de vof. Goede afspraken maken is daarin van cruciaal belang. Vooral deze gedeelde aansprakelijkheid maakt van de overdracht van een vof soms een complexe aangelegenheid.

Redenen om je online vof te verkopen

Ondernemers besluiten om uiteenlopende redenen om hun online bedrijf te verkopen. Misschien hebben jullie het gevoel dat het plafond bereikt is en dat het tijd is voor iets nieuws. Of misschien was het wel vanaf dag één de bedoeling om een goed draaiende webshop op te richten om die vervolgens over te dragen aan de hoogste bieder. Een andere vaak voorkomende hypothese is dat een van de vennoten de anderen uitkoopt om alleen door te gaan.

Wat je beweegredenen ook zijn, het is altijd zaak om de beste prijs voor je e-commerce bedrijf uit de brand te slepen.

De beste prijs bij vof verkoop

Om de verkoopprijs van je vof te bepalen, zal je eerst moeten weten hoeveel je webwinkel of andere e-commerce business waard is. Hiervoor bestaan er verschillende boekhoudkundige waarderingsmethodes. Toch spelen er bij de verkoop van een online bedrijf nog tal van andere factoren:

  • de niche
  • je online reputatie
  • aantal verkoopkanalen: webshop, bol.com-account en aanwezigheid op andere marktplaatsen
  • heb je al of niet een eigen merk
  • omvang van je klantenbestand
  • aantal volgers op de sociale media
  • en ga zo maar door.

Alvorens je e-commerce vof te koop te zetten, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de waardering van je bedrijf op te krikken.

Optimaliseer je webshop voor verkoop

Het eerste wat een potentiële overnemer zal doen, is je website bezoeken. Je webshop moet aantrekkelijk zijn voor kopers. Als je website hapert of niet gebruiksvriendelijk is, zien kopers dit als extra werk voor na de overname. Bekijk je e-commerce als een huis. Het is makkelijker te verkopen als het instapklaar is.

Vul je voorraad aan

Bij online winkels is het niet ongebruikelijk dat producten uit voorraad gaan. Je zult voor de verkoop ook niet meer teveel in nieuwe stock willen investeren. Daar tegenover staat dat kopers zullen afknappen wanneer ze op iedere pagina producten uit voorraad zien. Zorg er dus voor dat je toch nog een interessante collectie artikelen op voorraad hebt.

Breng je financiën op orde

Je bent wellicht een ster in het online verkopen van producten of diensten, maar van de boeken heb je minder kaas gegeten. Wanneer je de boekhouding helemaal zelf doet, is het voor de overname hoogtijd om toch een boekhouder of accountant te raadplegen. Tijdens het verkoopproces zijn alle ogen immers gericht op de financiële gezondheid van je online business.

Blijf traffic naar je website leiden

De verkoop van een e-commerce bedrijf gebeurt niet van vandaag op morgen. Het is vaak een tijdrovend proces. Laat de actuele bedrijfsvoering niet afleiden door het idee van een overname. Blijf verkeer naar je webshop leiden, want potentiële kopers zullen statistieken als maandelijks (zoek)verkeer met argusogen bekijken.

Organiseer je klantenbestand

Minstens even belangrijk als de financiën van je vof, is je huidige klantenbestand. De nieuwe uitbater zal immers meteen willen beginnen met nieuwe marketingcampagnes en promoties. Als e-commerce specialist weet je dat het veel makkelijker is om te verkopen aan reeds bestaande klanten. Zuiver je klantenbestand van dubbele en slechte contacten, en organiseer de nodige segmentaties naar doelgroepen toe.

Fiscale valkuilen bij de overdracht van een vof

Bij de overdracht van een online vof kijkt de fiscus onvermijdelijk mee over je schouders. De opbrengst, beter gekend als de zogenaamde stakingswinst, is onderworpen aan de inkomstenbelasting. De stakingswinst is het verschil tussen de uiteindelijke verkoopprijs van je bedrijf en de boekwaarde die blijkt uit de jaarrekening.

Een correcte verkoopprijs is belangrijker dan je denkt. Niet alleen voor jouw portefeuille, maar ook om een herziening door de fiscus te vermijden.

De belastinginspecteur zal bij online bedrijven vooral de goodwill (sterkte van je merk, eventuele patenten, online reputatie, etc.) onder de loep nemen. Acht de belastingdienst de werkelijke waarde van je online bedrijf hoger, riskeer je schenkingsrecht te betalen op het verschil.

Een gouden belastingtip is daarom om je activiteiten drie jaar voor de overdracht in te brengen in een BV. Op die manier kan de verkoop van je onderneming in veel gevallen belastingvrij plaatsvinden.

VOF verkopen via OvernameAdvies

Om niet weg te zakken in een moeras van juridische en fiscale valkuilen, doe je best een beroep op experts. OvernameAdvies, de specialist op het gebied van overnames, begeleidt het hele proces van begin tot einde: van de voorbereiding, het te koop aanbieden en de promotie, tot de onderhandelingen en de uiteindelijke overdracht.

De verkoop van een e-commerce vof is een omvangrijk traject dat heel wat geduld, voorbereiding en specifieke kennis vereist. E-commerce is booming business en het is voor beginners en concurrenten altijd interessant om een bestaande vof over te kopen. Daarom kan de verkoop van jouw online onderneming, mits de juiste begeleiding, een heel lucratieve aangelegenheid zijn. Ga met OvernameAdvies voor de beste deal voor jouw e-commerce vof!

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake