Kan ik mijn bol verkoopaccount verkopen en hoe pak ik dit concreet aan?

Kan ik mijn bol verkoopaccount verkopen en hoe pak ik dit concreet aan? Als succesvol eigenaar van een e-commerce bedrijf is de kans groot dat je naast je eigen webshop ook nog actief bent op andere verkoopkanalen. Een verkoopaccount op marktplaatsen als Bol.com, Amazon, om er enkele te noemen, is tegenwoordig gewoon een must. Zo profiteer je immers mee van het hoge aanzien, een bodemloze vijver aan klanten en knowhow van deze gevestigde spelers op de online consumentenmarkt.

Ze vormen dus een belangrijk activa bestanddeel van je bedrijf en de vraag is of je deze verkoopaccounts ook kan verkopen? En waar moet je in het bijzonder bij de verkoop van een Bol.com-verkoopaccount op letten? Dat en meer handige tips voor het verkopen van een bol-verkoopaccount ontdek je in dit artikel.

Waarom je Bol.com verkoopaccount verkopen?

Wellicht ben je, net zoals zovele e-commerce ondernemers, begonnen op je zolderkamer of in je garage. Na lang zwoegen heb je eindelijk een goed draaiende webshop en de onontkoombare Bol.com-verkoopaccount. Je bent op deze pagina aanbeland omdat je nu overweegt om je webshop en/of bol-verkoopaccount te verkopen. Er bestaan talrijke heel goede redenen om je account bij Bol.com te verkopen:

  • Het is mooi geweest en nu is het tijd om de vruchten van je eindeloze inspanningen te plukken.
  • Je bent een beetje uitgekeken op je eigen producten en wil met een totaal nieuwe e-commerce business beginnen.
  • Je hebt een bol-verkoopaccount met een uitstekende reputatie, maar de laatste tijd vallen de omzetten wat tegen. Ook dat is geen schande. Je bol-verkoopaccount is meer waard dan je zou denken.

Wat je ook verkoopt – smartwatches, hegscharen, laadkabels of driedimensionale puzzels – je herinnert je nog wel hoeveel bloed, zweet en tranen het kostte om de reputatie van je verkoopkanaal op Bol.com op te bouwen. En precies daarom staan er zoveel ondernemers te springen om jouw volledig operationele verkoopaccount over te nemen!

Kan ik mijn Bol.com account zomaar verkopen?

In principe wel. Toch is er ook een belangrijke ‘maar’. Het goede nieuws is dat je bol-com-verkoopaccount een vermogensbestanddeel is van je bedrijf dat in de regel gewoon verhandelbaar en overdraagbaar is. Let wel: als zelfstandige verkoper (dus als eenmanszaak en niet als vennootschap) moet je vooraf toestemming vragen aan Bol.com. Indien de KvK-inschrijving verandert, behoudt Bol.com zich immers het recht voor om de overdracht te weigeren.

Daarom is het aan te raden om een Bol.com-verkoopaccount te verkopen dat gekoppeld is aan een vennootschap, meestal een BV. In dat geval is er immers geen verandering van bankgegevens of KvK-nummer.

Aandachtspunten bij de verkoop van een bol verkoopaccount

Bij de verkoop van een Bol-com-verkoopaccount zijn er echter wel specifieke aandachtspunten, naast de gebruikelijke hete hangijzers bij de overdracht van een webshop.

Vennootschap of eenmanszaak

De overdracht van een bol-account moet naar Bol.com zelf toe zo geruisloos mogelijk verlopen. Zoals eerder aangegeven, maakt het een belangrijk verschil uit of er al of niet een wijziging is van het KvK-nummer. Wanneer het account gekoppeld is aan een vennootschap verloopt de verkoop het makkelijkst. Wanneer dat niet het geval is, en je de account verkoopt als eenmanszaak, doe je er goed aan om vooraf contact op te nemen met Bol.com om de mogelijkheden van een overdracht te bespreken.

Inloggegevens

In aansluiting op het voorgaande, en met het oog op een rimpelloze overdracht, moeten de inloggegevens van je account probleemloos overdraagbaar zijn. Dat betekent in de praktijk dat je ook je bedrijfsmail zult moeten overdragen aan de overnemer van je Bol.com-account. Gebruik dus bij voorkeur geen persoonlijke mail om bij Bol.com in te loggen.

Eigen fullfilment of via Bol.com

Bij Bol.com heb je naar fulfilment toe (het verwerken en verzenden van de orders) twee mogelijkheden: ofwel doe je dit in eigen beheer of met een fulfilment center naar keuze, ofwel kies je voor fulfilment via Bol.com. Bespreek met potentiële overnemers hoe zij het orderverwerkingsbeheer willen laten verlopen om de beste prijs uit de brand te slepen. Aan fulfilment via Bol.com hangt natuurlijk een prijskaartje, wat de verkoopprijs negatief kan beïnvloeden. Misschien is het voor een koper wel interessanter om dit zelf te doen.

Prestaties

Via het tabblad ‘Prestaties’ in je Bol.com-verkoopaccount krijg je een goed inzicht in de gezondheid van je verkoopkanaal. Daar vind je je prestatiescore, monitorproces en beleidspunten.

Prestatiescore
Werk alle pijnpunten zoveel mogelijk weg en zorg ervoor dat al de onderstaande servicenormen in het groen staan:

  • Annuleringen
  • Artikelen op tijd
  • Responsetijd
  • Track & trace
  • Klantvragen
  • Bereikbaarheid

Hoe hoger je prestatiescore, hoe meer kans je maakt op een geslaagde verkoop. Een hoge prestatiescore drijft bijgevolg ook de verkoopprijs van je account omhoog!

Monitorproces
Bol.com monitort jouw prestaties nauwgezet aan de hand van het ‘seven strikes and you’re out’-principe. Onnodig te zeggen dat een verkoopaccount met veel strikes minder goed verkoopbaar is. Bol kijkt naar de voorbije 22 weken om het aantal strikes te bepalen. Neem in de aanloop van een overname je tijd om deze strikes weg te werken!

Beleidspunten
De beleidsscore van je account staat idealiter op 100. Dat wil zeggen dat je het beleid van Bol.com stipt moet respecteren. Doe je dat niet, dan heeft je handelsaccount geen enkele waarde voor kopers.

Reviews

Goede recensies en beoordelingen zijn goud waard. Niet alleen voor de omzet van je e-commerce, maar ook bij de verkoop van je Bol.com-account. Het succes van je online webwinkel, en samenhangende verkoopaccounts, staat of valt met je online reputatie. Streef naar een maximale klantentevredenheid en los alle mogelijke klantvragen op. Vraag daarna aanvankelijk ontevreden klanten altijd naar een nieuwe beoordeling!

Uitbetalingstermijnen

Zoals je weet, betaalt Bol.com de verdiensten pas drie weken na de plaatsing van een bestelling uit. In de aanloop van de overdracht zullen er ook al bestellingen geleverd zijn, waarvan de inkomsten dan door de koper zouden worden geïnd. Als verkoper moet je er dan goed op letten dat deze omzetten in de verkoopprijs worden verrekend.

Niet-concurrentiebeding

De koper van je verkoopaccount zal het niet al te prettig vinden als je hem of haar rechtstreeks gaat beconcurreren met dezelfde producten. Door een niet-concurrentiebeding overeen te komen, uiteraard beperkt in de tijd, geef je de overnemer de juridische zekerheid dat hij of zij het volledige voorrecht heeft over jouw verkoopkanaal. Dat is dan weer een voortreffelijk argument om een hogere prijs te vragen.

Zakelijk Bol.com account verkopen via OvernameAdvies

Je bol-com-account of webshop verkopen is natuurlijk niet iets dat je iedere dag doet. Aan de verkoop van ieder bedrijf, of onderdelen ervan, zijn talrijke financiële, juridische en fiscale aspecten verbonden. OvernameAdvies begeleidt e-commerce bedrijven van A to Z bij de verkoop van hun webshop en/of Bol.com verkoopaccount. Doe een beroep op ons team van overname-experts bij het voorbereiden, te koop zetten, promoten, onderhandelen en overdragen van je bol-handelsaccount, en dat op basis van no cure no pay!

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake