Uitvaartonderneming verkopen

HOME/  Kennisbank/  Bedrijfsspecifiek

Een uitvaartonderneming verkopen

“Op deze wereld is niets zeker, behalve de dood en de belastingen”, zei Benjamin Franklin ooit. Er komen steeds meer mensen bij in Nederland en we worden steeds ouder, maar het staat vast dat we allemaal op een dag onze laatste adem zullen uitblazen. De uitvaartbranche is dan ook een zeer stabiele en licht groeiende branche. Wanneer je als ondernemer actief bent in deze branche, dan weet je als geen ander wat erbij komt kijken wanneer nabestaanden afscheid van hun dierbare nemen. Een mooi beroep met een grote verantwoordelijkheid en steeds veranderende wensen. En hoewel het een mooi beroep is, komt er misschien een moment dat je aan een verkoop denkt.

Als eigenaar van een uitvaartonderneming begrijp je de dynamiek van deze sector en kun je inspelen op wat potentiële kopers zoeken. Maar hoewel je de branche kent, kan een verkoopproces nieuw voor je zijn. Waar begin je? Hoe bepaal je de waarde van je uitvaartonderneming? En hoe trek je geïnteresseerde kopers aan? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je jouw uitvaartonderneming succesvol kunt verkopen.

Overnames in de uitvaartbranche

De afgelopen jaren is de vraag naar uitvaartdiensten gestaag toegenomen door demografische veranderingen zoals de vergrijzing van de bevolking, maar ook door de nasleep van de Corona-jaren. Deze trend zorgt ervoor dat de uitvaartbranche constant in beweging is. De verkoop en overnames van bedrijven in deze sector blijven opmerkelijk hoog. Niet alleen uitvaartondernemingen, maar ook crematoria, rouwcentra en leveranciers van uitvaartbenodigdheden zien een soortgelijke trend. Al sinds 2017 vindt er een gestage toename plaats in het aantal overnames, wat een absolute piek bereikte in de jaren 2021 en 2022, waarschijnlijk deels gestuwd door de corona crisis. Hoewel de trend sinds 2023 enigszins gekeerd lijkt te zijn, wijst de aanhoudende vraag naar uitvaartdiensten op een sterke en continue interesse in deze markt.

Hoe je de waarde van een uitvaartonderneming bepaalt

Bij de waardebepaling van uitvaartbedrijven tijdens overnames spelen verschillende factoren een rol. En hoewel het onmogelijk is om zonder een grondige analyse een precieze inschatting van de waarde te kunnen maken, zijn er wel enkele vuistregels die een goede indicatie van de waarde kunnen geven. Hier zijn enkele belangrijke methoden en factoren:

  • EBITDA multiple: De waarde van een uitvaartonderneming kan worden berekend met behulp van EBITDA-multiples, die meestal variëren tussen 2.7 en 4 keer. Bijvoorbeeld, als je onderneming een EBITDA van €355.000,- heeft, dan kan de waarde tussen ongeveer €958.500,- en €1.420.000,- liggen (de EBITDA vermenigvuldigd met respectievelijk 2.7 of 4). De multiple voor een uitvaartonderneming ligt daarmee wat lager dan die van het gemiddelde van 4.75 voor het MKB.
  • DE Multiple: Voor kleinere bedrijven wordt vaak de DE (discretionaire winst) multiple gebruikt. Deze multiple is een maatstaf voor de waardering van een klein bedrijf waarbij de winst- en verliesrekening wordt herschikt door het salaris van de eigenaar, extra's en niet-terugkerende kosten te corrigeren. Dit geeft een duidelijker beeld van de werkelijke verdiensten van het bedrijf. Voor uitvaartondernemingen varieert deze multiple van 2 tot 3.2
  • Omzet multiple: Dit is waarschijnlijk de makkelijkste, maar ook de minst accurate manier om de waarde van een uitvaartonderneming in te schatten. Door simpelweg naar de omzet per jaar te kijken en deze met een multiple te vermenigvuldigen, krijg je een grove inschatting van de waarde. Voor uitvaartbedrijven wordt in dit geval een multiple van 0.6 tot 1 gebruikt.

Het verkopen van je uitvaartonderneming

Wanneer je besluit je uitvaartonderneming te verkopen, is het belangrijk dat je dit doet volgens een gestructureerd stappenplan. Zoals zo vaak begint dat natuurlijk bij de voorbereiding, maar elke daaropvolgende stap vraagt eveneens om een goed doordachte aanpak. Hier volgt een overzicht van de vijf belangrijkste stappen die je kan nemen:

  • Stap 1 - Voorbereiding: Zorg voor een gedegen voorbereiding door alle relevante financiële documenten te verzamelen, zoals jaarrekeningen, belastingaangiften en contracten. Optimaliseer je bedrijfsprocessen en zorg ervoor dat je bedrijf er aantrekkelijk en efficiënt uitziet voor potentiële kopers. Zorg voor een goed begrip van de markt en de positie van jouw uitvaartonderneming daarin. Houd daarnaast je ondernemingsplan up-to-date om bewust keuzes te maken in aanloop naar  de verkoop toe. Heb je geen ondernemingsplan (meer)? zorg dan dat je er een maakt. Dit dwingt je na te denken over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen voor jouw onderneming. Allemaal zaken waar potentiële kopers naar zullen vragen.
  • Stap 2 - Zet de uitvaartonderneming te koop: Creëer een gedetailleerd verkoopmemorandum dat de sterke punten, kansen en financiële gezondheid van je bedrijf benadrukt, voortbordurend op het ondernemingsplan dat je bij de voorbereiding gecreëerd of bijgewerkt hebt. Beslis of je jouw uitvaartonderneming publiekelijk te koop zet of dat je liever samenwerkt met een gespecialiseerde makelaar die discreet potentiële kopers benadert.
  • Stap 3 - Promotie van jouw bedrijf: Verhoog de zichtbaarheid van je bedrijf door te adverteren op gespecialiseerde verkoopplatforms en door potentiële kopers rechtstreeks te benaderen binnen de uitvaartbranche. Gebruik marktgegevens om te laten zien hoe de uitvaartonderneming presteert ten opzichte van de concurrentie en benadruk de kansen die er liggen voor jouw bedrijf.
  • Stap 4 - Onderhandelingen: Wanneer geïnteresseerde kopers zich melden, start de onderhandelingsfase. Dit is een intense fase waarbij je biedingen zorgvuldig beoordeelt en liefst vanuit een sterke positie onderhandelt, eventueel met hulp van een ervaren adviseur. Zorg dat je inzicht hebt in de impact van veranderende wetgeving en demografische trends op je bedrijf.
  • Stap 5 - Overdracht: In deze fase rond je de juridische documentatie af, draag je leases en licenties over en regel je de financiële afwikkeling. Ook in deze fase is een goed ondernemingsplan van belang, om te laten zien dat de uitvaartonderneming goed gerund wordt en toekomstbestendig is, zelfs als jij je als eigenaar terugtrekt na de verkoop.

Ons OvernameAdvies

Het proces van de verkoop van een uitvaartonderneming kan je in eerste instantie duizelen, maar door een gestructureerde aanpak waarbij je jouw bedrijf zo sterk mogelijk positioneert, kan het tot een lucratief resultaat leiden. Start vanuit een gedegen plan en zorg voor zo optimaal mogelijke omstandigheden, zoals het wegwerken van eventuele schulden en het op orde maken van financiën. Dit geeft je een sterkere positie wanneer de biedingen binnenkomen en zorgt dat je een grotere kans hebt om het verkoopbedrag dat je voor ogen hebt te realiseren.

OvernameAdvies biedt uitgebreide begeleiding gedurende het hele verkoopproces van je uitvaartonderneming, van de eerste voorbereidingen tot de uiteindelijke overdracht. Ons team van deskundigen levert advies op maat, specifiek afgestemd op jouw situatie en doelen. Met diepgaande kennis van de uitvaartbranche en een groot netwerk van potentiële kopers, zorgen wij voor een soepele en succesvolle verkoop. Neem contact op met OvernameAdvies om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen bij elke stap naar een succesvolle verkoop van jouw uitvaartonderneming.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake