Raad van Advies

Door: Chadi Ahmed

HOME/  Kennisbank/  Bedrijfsspecifiek/  Familiebedrijven/  De Raad van Advies en Familiebedrijven, een must?

De Raad van Advies en Familiebedrijven, een must?

We hebben in ons artikel ‘5 algemene aandachtspunten bij de overname van een familiebedrijf’¸ uiteengezet waar een familiebedrijf over het algemeen zoal op kan letten. Een van deze aandachtspunten is het eventueel aanstellen van een Raad van Advies. In dit artikel zullen we nader ingaan op wat de Raad van Advies specifiek inhoudt, wanneer het handig is hier gebruik van te maken en waar op gelet moet worden.

Wat is de Raad van Advies en wat doen ze?

De Raad van Advies is een specifieke vorm van een adviesorgaan binnen de onderneming. De Raad bestaat over het algemeen uit een geselecteerde groep personen, die een specifieke expertise hebben. Dit is afhankelijk van waar een familieonderneming in gespecialiseerd is.

Het is de bedoeling voor de Raad van Advies om veelvuldig met de leden van het familiebedrijf af te spreken. Dit kan de directeur zijn, de aandeelhouders en/of familieleden. De kern van de Raad van Advies is echter altijd om de directie zo goed mogelijk te adviseren. Dit advies kan zowel door de directie aangevraagd worden, als ongevraagd wanneer de situatie dat toelaat.

De voordelen van de Raad van Advies

De essentie van de Raad van Advies is dat zij een kritische noot kunnen toevoegen aan een bestaande familieonderneming. Met een objectieve blik van buitenaf kunnen voorstellen en plannen van de directie goed bekeken worden door de Raad van Advies, met als gevolg eventuele verbeterpunten.

De Raad kan daarnaast goed gebruikt worden wanneer er sprake is van een dilemma, een strategische kwestie en andere problemen binnen het familiebedrijf dat door persoonlijke kwesties moeilijk op te lossen is.

Verder heeft de Raad van Advies een informeel karakter. Het advies dat de Raad zal geven is niet bindend. Dit heeft als direct gevolg dat wanneer er beslissingen genomen moeten worden binnen het familiebedrijf, er geen bevoegdheid bestaat voor de Raad van Advies. Dit is voordelig voor het karakter van het familiebedrijf. Het is namelijk zo dat familieondernemingen veelal het doel hebben om de macht en de strategische beslissingen binnen de familie te behouden. Met het informele karakter krijgen we ‘the best of both worlds’. Er is contact met een extern orgaan met expertise dat kan helpen wanneer dat nodig is enerzijds, en de bevoegdheid van de onderneming om de eigen beslissingen te blijven nemen.

Aandachtspunten bij het aanstellen van de Raad van Advies

De Raad van Advies brengt veel voordelen met zich mee. Het is echter belangrijk om tevens op een aantal zaken te letten.

Allereerst is het belangrijk om een groep mensen met expertise te verzamelen die op meerdere aspecten gespecialiseerd zijn. Met adviseurs die een verschillende achtergrond hebben en die betrekking hebben op bijvoorbeeld financieel, juridisch en psychologisch gebied kun je met behulp van de Raad verschillende aspecten behandelen van je bedrijfsvoering.

Verder zijn familiebedrijven vaak gesloten in karakter. De kennis wordt veelal binnen de familie gedeeld zodat de opvolgers constant aan het leren zijn en de onderneming in goede handen blijft. Een daaraan klevend risico is dat de Raad van Advies wordt beperkt in haar capaciteiten, omdat het vertrouwen ontbreekt of de gewoonte simpelweg is om de kennis, problematiek en strategie binnen de familie te behouden.

Ten slotte een meer algemeen aandachtspunt: naast competentie is een relatie en klik altijd een vereiste om tot goede resultaten te komen. Dit is een verantwoordelijkheid die over en weer opgebouwd moet worden. De Raad van Advies zal namelijk van tijd tot tijd met een advies komen dat de directie niet bevalt. Afwijkende adviezen of een advies dat niet populair is maar wel nodig is zal beter worden ontvangen als de relatie sterk is en de omgang en communicatie vanaf het begin helder is geweest.

OvernameAdvies

Een Raad van Advies aanstellen heeft veel voordelen en kan voor een objectieve blik van buitenaf zorgen. Het is belangrijk om per familieonderneming naar de structuur, karakter en eigenschappen te kijken. Op basis hiervan kan het handig zijn om een raad van advies in te schakelen die expertise hebben van de verschillende achtergronden die komen kijken bij het runnen van het bedrijf. Uiteindelijk draait het hierbij om het essentiële belang dat wij keer op keer benadrukken: Een duidelijk plan, met een goede communicatie staan altijd centraal bij dit soort structuren. Door een goede opbouw en duidelijke plannen kunnen deze adviseurs ook het meest efficiënt helpen. Al met al dus zaak om goed gebruik te maken van deze opties, met natuurlijk oog voor de eventuele aandachtspunten.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake