Management buy-out

Door: Chadi Ahmed

HOME/  Kennisbank/  Overnameproces/  Management buy-out

De management buy-out - Waar let je op?

Veel bedrijven worden geleid door managers die naast hun reguliere werkzaamheden een interesse  ontwikkelen voor het ondernemerschap. Het gebeurt daarom regelmatig dat de manager bijvoorbeeld mogelijkheden ziet om het bedrijf te laten groeien op een eigen manier. Soms is het mogelijk om het bedrijf als manager zijnde over te nemen van de aandeelhouder(s) en zo de droom van het ondernemerschap te verwezenlijken, maar waar moet je dan op letten?

Wat is de management buy-out?

De management buy-out is een bedrijfsovername van aandelen van een bedrijf, door het management dat op dat moment aan het roer staat. In veel gevallen kent de koper het bedrijf al zeer goed. Doordat het vertrouwen tussen koper en verkoper gegarandeerd is, is de kans op succesvolle overname groot.

Het stappenplan van een management buy-out

  1. Het samenstellen van een management team. Vaak opereert een manager alleen wanneer het gaat om de management buy-out. Bij een grotere onderneming kan het zo zijn dat er meerdere managers samen willen werken aan de bedrijfsovername. Als dit zo is, wordt aangeraden om zo vroeg mogelijk duidelijke afspraken te maken over de taakverdeling. Dit voorkomt in de toekomst onderlinge conflicten.
  2. Uitvoeren van de analyse. Het is belangrijk om, ondanks bestaande kennis van de onderneming, een goede analyse uit te voeren. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals de bestaande strategie, de financiële gezondheid van een onderneming of de huidige concurrentie te analyseren. Deze analyse is bedoeld om ervoor te zorgen dat bij de onderhandelingen – en later de eventuele overname – de bestaande situatie goed in beeld is gebracht. Het is immers belangrijk duidelijk voor je te hebben waar je in stapt.
  3. Financiering. In veel gevallen zal het vermogen van het management alleen niet voldoende zijn om de overname te financieren. Daarom zal er vreemd vermogen aangetrokken moeten worden. Dit kan een bank zijn, maar ook investeerders kunnen geïnteresseerd zijn in de overname. Het is belangrijk om dit voor de onderhandelingen te doen, om duidelijk te weten wat de financiële mogelijkheden zijn.
  4. Onderhandelingen. De onderhandelingen tussen het management team en de bedrijfseigenaren is de volgende stap. Hierbij worden afspraken gemaakt, met het doel de overname een realiteit te maken. Hierbij bestaat er vaak een goede band tussen de partijen, waardoor de onderhandelingen minder moeizaam kunnen gaan.
  5. Letter of Intent. Nadat de onderhandelingen zijn afgerond, wordt er tussen partijen een intentieverklaring getekend. Hoewel deze niet bindend is, geven partijen aan dat zij de intentie hebben de deal na te komen en de bedrijfsovername af te ronden
  6. Afronding. De afronding wordt in deze fase gerealiseerd. Hierbij is het afhankelijk van de onderhandelingen wat er precies gebeurt.

Voordelen van de management buy-out

  • Het eerste voordeel is dat het management het bedrijf goed kent. Er is een bestaande relatie met de leveranciers, de medewerkers en verschillende cliënten. De kans is dat deze banden zeer sterk blijven, ook na de overname.
  • Een management buy out verloopt over het algemeen relatief succesvol. Door de bestaande banden is het makkelijker om een overeenkomst te bereiken tussen de kopers (het management) en de verkopers (De aandeelhouders)
  • Het due diligence onderzoek hoeft niet uitgebreid uitgevoerd te worden. Bij een management buy out bestaat er veel informatie tussen beide partijen. De koper kent het bedrijf al. Hierdoor hoeft hij of zij niet een uitgebreid onderzoek uit te laten voeren, zoals bij een externe koper wel het geval zou zijn.

Benieuwd wat een MBO voor jou toevoegt? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvend gesprek.   

Verzenden ›

Nadelen van de management buy-out

  • Het eerste nadeel voor een onderneming is de manager. Het zijn van manager hoeft geen bewijs te zijn om een goede ondernemer te zijn. Een ondernemer heeft andere kwaliteiten nodig dan die van een manager die in de dagelijkse praktijk bezig is.
  • Vaak is het zo dat een management zich emotioneel verbonden voelt aan de onderneming. Hierdoor kunnen onderhandelingen tijdens het proces erg persoonlijk opgevat worden. Het kan daarom tot een mislukking van een management buy-out leiden wanneer partijen direct met elkaar onderhandelen. Een externe adviseur is daarom vaak aan te raden.
  • De solvabiliteit van een onderneming kan na overname zwak zijn. De solvabiliteit (eigen vermogen gedeeld door het totale vermogen) toont aan in hoeverre een bedrijf haar schulden kan terugbetalen als het stopt en/of failliet gaat. Hierbij wordt naar de lange termijn verplichtingen gekeken. Het is goed voor te stellen dat bij een overname er onzekerheden zullen bestaan als het gaat om de solvabiliteit.
  • Het kan zo zijn dat de bedrijfsovername mislukt. Hierdoor blijven beide partijen teleurgesteld achter. Het kan zelfs zover komen dat de goede relatie die jaren is opgebouwd ophoudt te bestaan. Hierdoor verliest iedereen: de bedrijfseigenaar heeft veel tijd en moeite in de verkoop gestopt, terwijl het management het gevoel kan krijgen dat er geen manier bestaat om op dezelfde wijze door te gaan. Hierdoor kan afscheid tussen partijen onvermijdelijk zijn

OvernameAdvies

Het is belangrijk om als manager zijnde de stappen goed door te nemen en een overzichtelijk stappenplan te volgen. Elke management buy-out zal zich op een eigen wijze ontwikkelen en afgewikkeld worden. Het is echter belangrijk om met de bestaande omstandigheden een juiste overweging te maken. Bij het ene bedrijf is het mogelijk om de onderhandelingen onderling mogelijk te maken, terwijl een andere onderneming beter af is met een externe adviseur die de manager(s) begeleidt in de onderhandeling. Al met al wordt aangeraden om de stappen op te volgen. Dit zorgt voor een omvatrijk en ingewikkeld proces, maar voorkomt grote conflicten en problemen achteraf.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake