Betrokken partijen

HOME/  Kennisbank/  Overnameproces/  Betrokken partijen

De belanghebbenden bij een bedrijfsovername

Verkoper / eigenaar

De verkoper of eigenaar is bij veel MKB bedrijven alleen. Maar kan net zo goed bestaan uit meerdere personen, die al dan niet formeel eigenaarsschap hebben.

Aandeelhouders

Het komt bij MKB bedrijven vaak voor dat er meerdere oprichters zijn, die gezamenlijk ook eigenaar zijn. Deze aandeelhouders moeten gezamenlijke consensus hebben over de strategie en details van de verkoop.

Familie

Er zijn, zeker in het MKB segment, nogal wat bedrijven die een grote impact hebben op het familieleven van de eigenaren. Vandaar dat de familie ook een rol zal spelen bij het verkoopproces van een onderneming. Ook komt het regelmatig voor dat familieleden een van de overnamekandidaten zijn (bedrijfsoverdracht naar kinderen), dat is tegenwoordig echter geen gegeven meer.

Koper

De belangrijkste partij in het overnameproces lijkt toch wel de koper. Let op: tijden het proces zullen er vaak meerdere kopers -tegelijk- in beeld zijn, en het communiceren met hen zal een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van de deal.

Klanten

Heb je veel of weinig klanten? Of wellicht heeft jouw bedrijf wel enkele vitale klanten (klanten waar een belangrijk deel van de omzet van afhangt). De gewone of speciale klanten moeten meegenomen worden in het proces. Wellicht niet wanneer je bakker bent of in de retail werkt dus, maar wel als je in de b2b dienstverlening werkt, en ook nog de grote klanten zelf doet.

Leveranciers

Voor veel bedrijven zijn leveranciers niet zo gemakkelijk in te ruilen voor een ander. Mogelijk heb je al vele jaren een relatie en heb je van klein tot groot samen de groei van jouw bedrijf mede vormgegeven. Voor de nieuwe koper zijn leveranciers van essentieel belang, bereid hen dus voor op wat er komen gaat en zorg voor continu├»teit, zowel voor de leverancier als voor de nieuwe eigenaar van jouw onderneming.

Banken

Banken houden van risicomijding en elke verandering, groot of klein, zal voor hen onprettig aanvoelen. Ben je (deels) via de bank gefinancierd, breng hen dan op de hoogte van je plannen en houd ze ook op de hoogte bij de voortgang.

Werknemers

Veel eigenaren vinden het moeilijk om hun werknemers te betrekken bij een eventuele overname. Maar voor de nieuwe eigenaren is personeel vaak een belangrijke asset. Dit moet goed gemanaged worden: willen de mensen niet weg zodra er is overgenomen?

Accountants

Het is verstandig om jouw accountant vroeg op de hoogte te stellen van je plannen. Hij/zij kan dan bijvoorbeeld de boekhouding op tijd gereed hebben voor externe ogen, maar ook voorbereid zijn op eventuele vragen.

Bedrijfsovername adviseurs

Mogelijk neem jij of de koper een bedrijfsovername adviseur in de arm om je eigen belangen beter te behartigen. Jouw adviseur moet helemaal op de hoogte zijn van je wensen, must-haves, nice-to-haves etc. zodat hij in de onderhandelingen optimaal jouw belang kan vertegenwoordigen.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake