Verkoopopbrengst

Door: Sander Scholten

HOME/  Kennisbank/  Bedrijfswaarde/  Verkoopopbrengst maximaliseren

Maximaliseer de opbrengst van jouw bedrijfsverkoop!

Overweeg je om in de komende jaren jouw bedrijf te verkopen? Start dan direct met onze tips en maximaliseer de verkoopopbrengst. Wil je deze tips bewaren of delen met anderen? Download dan de PDF versie. Onderstaande tips zijn natuurlijk heel algemeen en wellicht heb je behoefte om samen met een van one adviseurs eens wat dieper op de materie in te gaan: maak dan een (vrijblijvende) afspraak, dan gaan we samen kijken hoe we een plan kunnen opstellen voor jouw unieke situatie.

1 - Realiseer groei

Langdurige en stabiele groei heeft een grote invloed op bedrijfswaarde. Realiseer omzetgroei met het doen van extra acquisitie, het ontwikkelen van nieuwe diensten/producten of het leveren van bestaande producten aan nieuwe markten.

2 - Minimaliseer bedrijfskosten

Waarde volgt uit de (toekomstige) kasstromen. Door deze te optimaliseren verhoog je de bedrijfswaarde. Denk aan het verbeteren van inkoopvoorwaarden en het vergroten van flexibiliteit door vaste kosten variabel te maken.

3 - Verbeter werkkapitaalbeheer

Jouw bedrijf heeft werkkapitaal nodig voor de dagelijkse verplichtingen. Dit kapitaal valt te verlagen met een hogere omloopsnelheid van de voorraad, door debiteuren eerder te laten betalen en crediteuren later te betalen. Het kapitaal dat vrijkomt wordt toegevoegd aan de bedrijfswaarde.

4 - Heroverweeg investeringen

Investeringen hebben impact op (toekomstige) kasstromen en daarmee de bedrijfswaarde. Maak een investeringsplan gebaseerd op het gebruik van de activa en investeer alleen bij voldoende rendement/ bezettingsgraad. Overweeg hierbij ook outsourcing.

5 - Verlaag risico's

Bedrijfswaarde heeft een directe relatie met de ondernemingsrisico’s. De waarde valt te verhogen door jouw bedrijf minder afhankelijk te maken: van jezelf of enkele personeelsleden, leveranciers of klanten. Ook de spreiding van activiteiten, opbouw van track-record en toetreding barrières dragen bij aan de verlaging
van risico.

Benieuwd naar onze visie op jouw bedrijfswaarde?   

Bereken waarde
 

OvernameAdvies

Wanneer je aan de slag gaat met bovenstaande punten, dan is de kans dat je een hogere verkoopopbrengst tegemoet kan zien aanzienlijk. Maar let wel dat dit over het algemeen geen korte termijn werk is: neem de tijd en vraag hulp waar nodig.  Dat kunnen wij zijn, maar met je boekhouder/accountant kan hier wellicht ook al een flinke slag in slaan. Mocht je meer willen lezen over het verkoopklaar maken van je bedrijf lees dan dit artikel.

Zelf klaar om met deze tips aan de slag te gaan richtig een geslaagde bedrijfsverkoop? Neem dan contact met ons op of start direct met onderstaande (vrijblijvende) intake.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake