Betaalbaar én compleet overnameadvies voor kleine en middelgrote bedrijven

Het gezegde luidt niet voor niets ‘Goede raad, is goud waard’, zeker wanneer we het hebben over een ingewikkeld proces als een bedrijfsovername. De meest logische, en wellicht ook verstandigste keuze, is om de overname van een bedrijf te laten begeleiden door een gespecialiseerd overnameadviseur. Jij als ondernemer hebt doorgaans geen kaas hebt gegeten van alle financiële, fiscale en juridische aspecten van een overname. Om het met een ander spreekwoord uit te drukken: ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’

Bedrijfsovername adviseurs, ieder hun specialiteit

Er bestaat niet zoiets als één alwetende bedrijfsovername adviseur die de hele overname tot in de kleinste details regelt. Daarom is het beter om te spreken van overnameadviseurs, meervoud dus. Voor de financiële aspecten is er een boekhouder of accountant, voor de fiscale facetten een belastingconsultant of en voor de hete hangijzers op legaal vlak een juridisch adviseur, advocaat of notaris.

Om de hoogste prijs voor je bedrijf uit de brand te slepen en het overnameproces tot een goed einde te brengen, is het cruciaal om je te laten omringen door professionals. Daarom doen grote bedrijven een beroep op overnamebureaus, met een uitgebreid team van professionals gespecialiseerd in alle mogelijke vakgebieden die bij de overname van een bedrijf komen kijken.

Geen ruimte voor vergissingen

Zelfs al ben je een koppige doe-het-zelver, het verkopen van je bedrijf is niet iets wat je alleen moet doen. Ook voor kleine en middelgrote bedrijven is er een mengelmoes van financiële, fiscale en juridische hordes die genomen moeten worden. Je bedrijf verkopen is wellicht iets wat je maar één keer doet in je leven: er is geen ruimte voor vergissingen.

Tijdrovend proces

Daarbij komt nog dat de overname van een handelszaak best tijdrovend is. En hoe meer je erbij betrokken bent, hoe minder tijd je hebt om je bedrijf te leiden, en dat precies op het moment dat je alle zeilen moet bijzetten om je business draaiende te houden. De overname van een bedrijf laat je dus beter over aan experts die al honderden overnames succesvol afrondden, eerder dan zelf het wiel opnieuw proberen uit te vinden.

Welke expertise heb je nodig bij een overname?

Voor alle overnames, groot en klein, zijn er in wezen drie belangrijke domeinen waarover je goed geïnformeerd moet zijn:

Boekhoudkundig en financieel advies
De overnemer is vooral geïnteresseerd in de financiële situatie van jouw bedrijf. Je zal grootboeken, balansen, resultatenrekeningen en jaarrekeningen moeten overleggen. Solvabiliteits- en liquiditeitsratio’s, waardering van goodwill en knowhow, afschrijvingstabellen, enzovoort, zijn de tools die boekhouders gebruiken om de waarde van jouw onderneming te bepalen. Een boekhouder of accountant, die uitsluitend handelt in jouw belang, kent alle knepen van het vak om een zo gunstig mogelijke vraagprijs te bewerkstelligen.

Belastingadvies
Bij de overname van een bedrijf, zal ook de Belastingdienst haar aandeel komen opeisen. Afhankelijk van hoe de overname georganiseerd is, zijn er misschien veel, weinig of helemaal geen belastingen verschuldigd. Hoe zit het met de huidige belastingschulden, hoeveel belasting moet je betalen op de meerwaarde van de verkoop, … zijn slechts enkele fiscale vragen die rijzen bij de overname van een onderneming. Gedegen belastingadvies kost wat, maar kan je aan het einde van de rit meer besparen.

Juridisch advies
De voorbereidende documenten en de overnameovereenkomst zitten vol juridische angels zoals geheimhoudingsbedingen, niet-concurrentiebedingen en vrijwaringsbedingen. Vermijd onaangename verrassingen en doe beroep op juridische expertise. Ook de wederpartij laat zich natuurlijk juridisch wapenen.

 

Benieuwd naar onze overnameadviseurs? maak kennis met ons middels een vrijblijvende afspraak   

Verzenden ›

Betaalbare oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen

Voor kleine en middelgrote bedrijven, ZZP of MKB, is het weinig realistisch, en vaak ook niet nodig, om een overnamebureau onder de arm te nemen. ‘Kleine’ ondernemers zijn groots in andere dingen en daarom is er OvernameAdvies.nl: een online platform voor kleine en middelgrote ondernemers om overnames van bedrijven zelf van A tot Z te regelen of waar ondernemers terecht kunnen voor overnameadvies à la carte.

Wellicht nog de grootste troef van OvernameAdvies.nl is dat het platform nauw samenwerkt met talrijke overname-experts zoals accountants, fiscalisten en juristen, precies zoals je die vindt in een overnamebureau. Je kunt gericht advies inwinnen voor die onderdelen van de overname waar je ondersteuning voor nodig hebt, of een second opinion. Door gericht advies in te winnen kunnen MKB’ers onnodige kosten vermijden en zodoende meer overhouden aan de beoogde exit.

OvernameAdvies: deskundige ondersteuning nu ook betaalbaar voor MKB

OvernameAdvies.nl biedt digitale ondersteuning bij alle mogelijke aspecten van de overname: de voorbereiding, het te koop zetten, promoten, de onderhandelingen en de uiteindelijke overdracht. Dankzij talrijke overname-apps, chats en advies op maat kunnen ook ZZP-ers en MKB-bedrijven voordelig profiteren van gespecialiseerd overnameadvies voor de beste overnamedeal.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake