Bedrijfsovername: best practices

Overname MKB-bedrijven: een geïnformeerd ondernemer is er twee waard

Bij de beslissing om je bedrijf te verkopen ga je niet over een nacht ijs. Soms gaan er talrijke slapeloze nachten aan vooraf, maar een bedrijfsovername hoeft niet noodzakelijk een traumatische ervaring te zijn. Er zijn natuurlijk situaties denkbaar waarin je gedwongen wordt om jouw levenswerk te verkopen, denk maar aan een pandemie, maar soms wil je gewoon met iets nieuws beginnen of is het hoog tijd om van je welverdiend pensioen te gaan genieten.

MKB’ers tussen wal en schip

Heel wat ondernemers hebben het moeilijk met de bedrijfsovername van hun zaak, precies omdat ze er hun hele hart en ziel hebben ingestoken. Om nog maar te zwijgen van het bloed, zweet en tranen die het allemaal kostte. Voor de ‘kleine zelfstandige’, een bakker, slager, kapper, en ga zo maar door, is het vaak nog moeilijker om de knoop door te hakken. Overnameadviseurs hebben doorgaans voornamelijk oog voor de grote bedrijven. MKB’ers vallen daardoor dikwijls een beetje uit de boot. Dat heeft o.a. te maken met de sleutelrol van de ondernemer binnen het bedrijf. Het succes van kleine bedrijven staat of valt met de persoon van de oprichter of ondernemer. MKB’ers hebben echter alle redenen om trots te zijn op hun bedrijf en bij een bedrijfsovername moet dat ook financieel gehonoreerd worden. Er zijn gelukkig enkele belangrijke tips om het proces van een bedrijf verkopen in goede banen te leiden.

Stel financieel orde op zaken voor een succesvolle bedrijfsovername

Zorg ervoor dat je je financiën en je boekhouding op orde hebt alvorens je bedrijf over te dragen. Overnamekandidaten zullen je bedrijf alleen maar willen overnemen wanneer het financiële plaatje klopt en correct geïnformeerd zijn over alle aspecten van de bedrijfsovername. Net zoals bij de verkoop van een huis moet je bedrijf niet in een perfecte toestand zijn, maar het moet vooral toekomstperspectief bieden. Daarom is het ook belangrijk om te blijven vernieuwen en investeren.

Bouw een zo divers mogelijk cliënteel op

Potentiële overnemers zijn vaak terughoudend bij de overname van een bedrijf met een beperkt aantal, weliswaar vaste klanten. Als MKB’er heb je meestal een schare trouwe klanten die speciaal voor jou terugkomen. Je bedrijf is minder aantrekkelijk wanneer één van deze klanten wegvalt. Daarom is het belangrijk om te kunnen bogen op een zo divers mogelijk klantenbestand.

Bouw je eigen rol geleidelijk af

De meeste ondernemers hebben al een draaiboek voor de uitbating van hun bedrijf. Maar er zijn gewoon dingen die een ondernemer alleen in zijn hoofd heeft zitten. Laat dat nu precies een belangrijk obstakel zijn voor andere enthousiastelingen om een bedrijf over te nemen. Neem de tijd om deze belangrijke informatie, instructies en handleidingen uit te schrijven. Deze Standard Operating Procedures (SOP’s), om het met een chique woord te zeggen, zijn de bedrijfsprocessen nauwkeurig uitgeschreven in documenten. Dit komt overigens sowieso goed van pas als je je bedrijf wil doen groeien en bloeien. Een succesvol ondernemer kent het belang van outsourcing en je kunt gewoon onmogelijk alles zelf doen. Een potentiële overnemer deze cruciale informatie zeker op waarde kunnen schatten.

Laat je goed informeren

Precies zoals je bij de dagelijkse werking van je bedrijf altijd graag geïnformeerde beslissingen neemt, zal je je ook wat betreft een bedrijfsovername goed willen informeren. Gelukkig zijn er een aantal tools die je daarbij kunnen helpen, zoals de website die je nu bekijkt met daarbij apps, een chatbot en een kennisbank. Er komen immers ook heel wat complexe aspecten kijken bij de overname van een bedrijf, denk maar aan een niet-concurrentiebeding en vrijwaring voor verborgen gebreken. Last but not least, zijn er nog de juridische en fiscale hangijzers waarover je je tot in de puntjes wil laten informeren.

 

Durven loslaten

Nieuwe mensen nemen het bedrijf over dat jij van nul opgebouwd hebt en zodra je de teugels overdraagt, moet je het ook kunnen loslaten. Het is een beetje een bitterzoete ervaring. Als je toch van plan bent om je oude zaak nog af en toe te bezoeken, hou je mening dan voor jezelf en laat de nieuwe eigenaars hun eigen vergissingen maken.

OvernameAdvies voor een succesvolle bedrijfsovername

Start op tijd en zoek hulp waar dat nodig is! Op OvernameAdvies.nl kan je zelf jouw verkoopproces inrichten met behulp van onze digitale assistentie. Kom je ergens niet uit? Wij staan klaar om te helpen en het is mogelijk om (delen van) uw bedrijfsverkoop bij ons onder te brengen. Neem contact op voor meer info. 

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake