Je bedrijf verkopen via Marktplaats, verstandig of niet?

Waarschijnlijk heb je er al eens tweedehands spullen gekocht of verkocht. Heel Nederland handelt immers op het grootste handelsplatform voor tweedehands spullen. Miljoenen Nederlanders weten maandelijks hun weg naar Marktplaats te vinden om er, goedkoper dan in de winkel, gebruikte goederen te vinden. En niet alleen particuliere Nederlanders komen er. Ook webshops, winkels en andere zakelijke handelaren weten het platform goed te vinden. Zelfs te koop staande bedrijven worden via Marktplaats aangeboden.

Wanneer je als particulier zelf iets wilt verkopen, dan is in Nederland Marktplaats de meest logische plek om dat te doen. Maar is het ook een logische plek om je bedrijf aan te bieden, wanneer je als ondernemer besloten hebt dat je jouw bedrijf wilt verkopen? Je hebt een groot bereik en je bevindt je tussen andere ondernemers. Het aanbieden van te koop staande items is bovendien vrij laagdrempelig op Marktplaats. Toch is een bedrijf dat te koop staat echt wat anders dan bijvoorbeeld een tweedehands laptop. Kortom: Wanneer je alles op een rij zet, is het dan verstandig om zelf je bedrijf via Marktplaats te verkopen?

Je bedrijf verkopen op Marktplaats

Marktplaats werd opgericht in 1999. Het groeide al snel uit tot het grootste handelsplatform van Nederland. Het platform is al diverse malen overgenomen, steeds tegen een nog hogere verkoopwaarde. En dat is niet zo gek. Maandelijks vinden meer dan 8 miljoen Nederlanders hun weg naar Marktplaats. Dat betekent dat één op de twee Nederlanders tenminste eens per maand op het platform komt om te kopen of te verkopen. En waar het platform in eerste instantie vooral groot werd door particuliere gebruikers, vinden ook ondernemers inmiddels hun weg naar het platform.

Marktplaats heeft onder de categorie ‘zakelijke goederen’ ook een subcategorie met de titel ‘exploitaties en overnames’ gemaakt. In deze categorie is het onder andere mogelijk om een bedrijf te koop te zetten. Hoewel er bij particuliere advertenties vaak allerlei eigenschappen vooraf ingevuld kunnen worden, zoals afmetingen en kleur van het product, is dat bij te koop staande bedrijven niet het geval. Binnen de categorie ‘exploitaties en overnames’ is het voor ondernemers mogelijk om hun bedrijf te koop aan te bieden door gebruik van een foto en een vrij tekstveld. Overzichten van omzet, branche of jaar van oprichting of andere standaard informatie is niet met een sjabloon in te vullen.

Je kunt er als bedrijfseigenaar vervolgens voor kiezen om het bedrijf te koop te zetten voor een vaste prijs, tegen biedingen of tegen een nader overeen te komen prijs. Omdat de informatie die over te koop staande bedrijven te vinden is op Marktplaats erg summier is, is het vooral een platform om met elkaar in contact te komen.

 

Is het verstandig om zelf je bedrijf op Marktplaats te verkopen?

Marktplaats is een heel laagdrempelig platform. Zonder al te veel gedoe kun je jouw bedrijf te koop zetten. Het plaatsen van de advertenties kost weliswaar geld, maar een simpele foto en een paar regels tekst volstaan. Je zou dus, in theorie, binnen 5 minuten jouw bedrijf te koop kunnen zetten en dit aan 8 miljoen Nederlanders per maand kunnen laten zien.

Die laagdrempeligheid is fijn, want het kost weinig moeite, maar er schuilt ook een groot gevaar in. Het verkopen van je onderneming is een enorme mijlpaal voor jou als ondernemer. Wat de reden voor de verkoop ook is, je wilt het bedrijf zo optimaal mogelijk verkopen. Voor de meeste ondernemers is het verkopen van de eigen onderneming geen alledaagse aangelegenheid. Er komt van alles bij kijken, wanneer je het onderste uit de kan wilt halen.

De verkoop van je onderneming vergt een gedegen voorbereiding, liefst van meerdere jaren, volgens een duidelijk stappenplan en een onderbouwde vraagprijs. Wanneer je zonder enige hulp besluit jouw onderneming te koop aan te bieden op Marktplaats is de kans groot dat de verkoop omstandigheden niet optimaal zijn. Op basis van de summiere informatie en de foto kan weliswaar interesse getoond worden, maar dan begint het proces pas. Is de vraagprijs die je hebt gekozen wel goed onderbouwd, is de boekhouding de afgelopen jaren geoptimaliseerd voor een verkoop en is er een verkoopmemorandum waar alle informatie over jouw onderneming in te lezen valt? Dit zijn allemaal zaken waar potentiële kopers naar zullen vragen.

En dat niet alleen. De kwaliteit van deze - en andere onderdelen van het verkoopproces, bepalen mede de uiteindelijke transactieprijs. Het is dan ook onverstandig om zonder enige ervaring zelf je bedrijf op Marktplaats te koop te zetten. De kans is groot dat je er op die manier niet het maximale uithaalt.

 

Heb je behoefte aan ondersteuning? maak een vrijblijvende afspraak   

Verzenden ›

OvernameAdvies: wel zelf je bedrijf te koop zetten, maar met de juiste ondersteuning

Dat het verleidelijk is om je bedrijf zelf te koop te zetten is logisch. Veel ZZP’ers en MKB’ers kunnen simpelweg niet een overname adviseur veroorloven. Voor de ondernemers die daardoor tussen wal en schip vallen is OvernameAdvies opgericht. OvernameAdvies stelt jou in staat om zelf je bedrijf te verkopen, maar wel met gedegen advies.

Met een aantal gespecialiseerde overname-apps ondersteunt OvernameAdvies je vanaf de voorbereiding tot aan de uiteindelijke overdracht. Of het nu gaat om het maken van de advertentie, het opstellen van het verkoopmemorandum of contracten: voor elke stap gedurende het verkoopproces is ondersteuning mogelijk.

En dat gebeurt niet alleen met apps. De kennisbank geeft antwoord op de meest voorkomende vragen van ondernemers die hun bedrijf te koop zetten. En omdat OvernameAdvies vooral op MKB bedrijven is gericht, is de ondersteuning daar zoveel mogelijk op aangepast. Naast de kennisbank ondersteunt ook een virtuele assistent bij het verkoopproces.

Zo is het voor jou als ondernemer mogelijk om zonder adviseur je bedrijf zelf te verkopen. Maar door het doorlopen van de stappen en de apps op OvernameAdvies weet jij precies wat je wanneer moet doen, en leer je hoe je tot een zo goed mogelijke verkoopkans komt. En heb je tijdens het verkoopproces toch behoefte aan ondersteuning van een specialist? Dan kan één van de aangesloten specialisten van OvernameAdvies je altijd helpen.

Door gebruik te maken van de kennis en ondersteuning van OvernameAdvies verzeker je jezelf van de juiste informatie en begeleiding. Daarmee vergroot je de kans op een succesvolle verkoop ten opzichte van een eigen initiatief op Marktplaats.

Ben je benieuwd of jij klaar bent om je bedrijf zelf te gaan verkopen? Doe dan de gratis intake en je ziet direct waar je staat en wat er eventueel nog verbeterd moet worden.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake