Je bedrijf verkopen wegens naderend pensioen: hulpgids

Sommige ondernemers moeten er niet aan denken dat er ooit een dag komt dat zij moeten stoppen met het voeren van hun bedrijf. Anderen kijken juist uit naar moment dat zij eindelijk weer wat tijd voor zichzelf kunnen gaan vinden. Hoe dan ook, je bedrijf verkopen vanwege pensioen is iets dat je maar eenmaal zult doen. Dit wil je in één keer goed doen. Zonder spijt en zonder geld op de tafel te laten liggen.

Kosten besparen door taken zelf te doen

Het hele verkoop traject laten leiden door een adviseur kan echter al snel in de papieren gaan lopen. Dermate zelfs, dat je niet een bevredigende hoeveelheid overhoudt aan de verkoop. Dit geldt met name voor ZZP en MKB ondernemingen. Er zijn echter veel zaken die je zelf kunt doen. Het is dan ook niet aan te bevelen voor dit soort kleinere ondernemingen om het hele proces van A tot en met Z uit handen te geven. Er zijn meerdere onderdelen van een verkoop proces die je in principe helemaal zelf kunt doen. Op onze website vind je een stappenplan overzicht om je leidraad te geven. Alsmede bieden wij nuttige apps aan, op maat ontwikkeld voor specifieke obstakels die je tegen zult gaan komen tijdens een verkoop. Voor snelle vaak voorkomende vragen is er de digitale adviseur met de naam Mac die je rechtsonder vindt.

Wanneer het wel aan te bevelen is externe hulp in te schakelen

Bepaalde aspecten van de verkoop, denk dan met name aan complexe juridische en belasting gerelateerde thema’s, daar zou je er waarschijnlijk wél goed aan doen om de hulp in te schakelen van een ervaren adviseur. Dit zijn dossiers waar je je geen fouten kunt veroorloven. Ook al wil je deze zelf pogen te doen, een second opinion is nooit mis. De ervaren professionals aangesloten bij OvernameAdvies kunnen zich buigen over jouw specifieke situatie. De kosten van deze dienstverlening zullen bij een aanvraag op voorhand gerapporteerd worden. Ook hier heb je flexibiliteit in. Er is namelijk een voordeligere medium variant, waarbij we het werk samen doen. En een full service optie, waarbij je louter enige input hoeft te geven, maar vervolgens geen omkijken meer hebt.

Een reële prijs vaststellen

Een van de punten waarbij het ook vaak gewenst is om een second opinion te benutten is het vast stellen van de bedrijfswaarde (en verkoopprijs). Let wel, de verkoopprijs is wat anders dan de bedrijfswaarde. De bedrijfswaarde omvat een schatting (subjectief) wat een bedrijf waard zou zijn door jouzelf of een derde partij. De uiteindelijke prijs (objectief) is wat er uiteindelijk afgerekend wordt. Hier kan een gat tussen zitten, afhankelijk van de onderhandelingen tussen koper en verkoper.

Je hebt wellicht decennia gebouwd aan jouw bedrijf, misschien is het zelfs je levenswerk. Je wilt hier niet het gevoel hebben dat je tekort gedaan wordt en een nare smaak in de mond aan de verkoop overhouden. Aan de andere kant wil je ook weer niet serieuze kopers afschrikken met een te rooskleurig wereldbeeld, waardoor je realistische doch gunstige deals misloopt. Je kunt via onze website de meest gebruikte waardering methode voor verkoop van MKB gemakkelijk, kosteloos en vrijblijvend inzetten middels een tool. Al dien je hier wel voor te registreren (wat tevens gratis en vrijblijvend is, en géén e-mail spam aan verbonden is). Mocht je meer zekerheid willen dan is het aan te bevelen om onze vaste taxateur in te schakelen. Deze is aangesloten bij het NIRV aangesloten register valuator, wat in Nederland dé autoriteit is binnen dit vakgebied. Zo kun je ervan op aan dat je een zo accuraat mogelijk beeld hebt van de waarde van jouw onderneming.

Jouw bedrijf verkopen? Plan een vrijblijvende belafspraak met ons in:   

Verzenden ›

Planning

Belangrijk bij een exit is planning. Het is niet aan te raden om een paar maanden voor het geplande pensioen te beginnen met het overname proces. Idealiter begin je met de voorbereiding ca. 3 jaar voor de geplande pensioengang. Uiteraard zal de ideale aanloop enigszins verschillen per onderneming. Heb je hier twijfels over? Aarzel niet en raadpleeg ons, kosteloos en vrijblijvend, en wij kunnen een inschatting geven op basis van onze praktijkervaring per e-mail of telefoon.

Je wilt zo spoedig mogelijk beginnen met je bedrijf verkoop klaar maken. In veel gevallen zien we dat er nog te veel inbreng nodig is van de oprichter, om het bedrijf optimaal te laten renderen. Je wilt in de voorbereiding fase ervoor gaan zorgen dat de koper zoveel mogelijk in een gespreid bedje terecht gaat komen. Dit zal bevorderlijk zijn voor de verkoopwaarde van jouw bedrijf.

Een aantal zaken waar je praktisch aan wilt gaan werken:
- Onderwijzen van personeel (indien van toepassing)
D.m.v. kennisoverdracht wil je een situatie creëren dat jouw huidige werknemers het bedrijf in goede banen kunnen laten blijven leiden ook na jouw vertrek.
- SOP’s
Dit staat voor standard operating procedure. Wil zeggen, documentatie die helder maakt voor buitenstaanders hoe bepaalde belangrijke bedrijfsprocessen uitgevoerd dienen te worden. Schrijf handleidingen of laat deze schrijven zodat een buitenstaander zo gemakkelijk mogelijk kan beginnen met het runnen van jouw onderneming.
- Investeren in de toekomst
Kopers zijn niet zozeer geïnteresseerd in het verleden en heden van het bedrijf, maar meer naar de onbenutte mogelijkheden voor groei. Leg deze bloot, en waar mogelijk en nodig investeer in de middelen die nodig zijn om deze potentie te gaan verzilveren.
- Schoon schip maken
Fiscale en juridische hoofdpijn dossiers zitten de meeste kopers niet op te wachten. Lopende zaken met bijv. de Belastingdienst of andere schuldeisers moeten zoveel mogelijk verholpen zijn reeds.

Nalatenschap

Een ander belangrijk punt bij een overname i.v.m. pensioen is dat je zeker wilt zijn dat jouw bedrijf na de overdracht in goede handen is. Het is wellicht een cliché, maar het is toch een beetje jouw kindje, en ook wanneer je eenmaal het ondernemerschap aan de wilgen gehangen hebt, wil je zien
dat jouw nalatenschap of ‘legacy’ zoals ze dat zo mooi noemen in het Engels, blijft voortbestaan en
idealiter floreren.

Helemaal wanneer er bijv. personeel in het spel is. Jij hebt wellicht een bevredigend bedrag ontvangen aan de verkoop, maar het zou niet goed voelen als de partij die jouw bedrijf overneemt, deze linea recta de klippen in doet storten, met alle gevolgen van dien voor jouw voormalige werknemers.

Je kunt ervan op aan dat wanneer je ons platform inzet om jouw bedrijf te verkopen, je een betrouwbare, kapitaalkrachtige en competente koper zult gaan vinden. Wij reiken je hiervoor verschillende tools aan die je hiertoe in stelt zullen doen stellen. Dit wordt bijv. mogelijk gemaakt door ons invite systeem waarmee je anoniem concullega’s en andere ideale kandidaten kunt uitnodigen. De basis versie is geheel kosteloos te gebruiken. Wil je er echter zeker van zijn dat je een zo wijd mogelijk net spant en zoveel mogelijk gedroomde potentiële kopers bereikt dan zijn de Invites Silver en Invites Uitbesteed pakketten aan te bevelen. Immers, je wilt op dit vlak zoveel mogelijk keuze hebben, het is een numbers game, hoe meer opties je hebt, des te grotere kans dat een bevredigend eindresultaat bereikt zal gaan worden voor alle partijen betrokken. Sommige kopers kunnen een meer dan faire prijs betalen voor jouw bedrijf en deze ook naar een hoger platform tillen, maar het is wel zaak die kopers in de eerste plaats te vinden. Vervolgens is het zaak om het kaf van het koren te scheiden, om niet overweldigd te raken. Je kunt de betreffende partijen verzoeken om een indicatief bod te doen laten uitbrengen op basis van het verkoopmemorandum.

Als dubbel check wil je waarschijnlijk ook nog de kredietwaardigheid check inzetten. Heeft de beoogde koper wel voldoende middelen om jouw bedrijf in goede banen te laten blijven leiden?

OvernameAdvies: het hoofd koel houden

Het kan zomaar zijn dat er een potentiële koper is waarvan je denkt, die is hét! Maar desondanks faalt de verkoop door technische details. Je raakt ongeduldig en begint roekeloze besluiten te nemen en verkoopt je bedrijf uiteindelijk op een wijze die niet te beschrijven valt als zijnde optimaal. Hierom is het zaak om het proces dat uitgestippeld wordt in ons stappenplan zoveel mogelijk serieus te doorlopen van begin tot eind. Dan heb je altijd mogelijkheden, altijd een back-up optie.

En zodoende kan ook jij uiteindelijk je bedrijf zorgeloos verkopen middels een deal waar alle betrokken partijen, de koper, de verkoper, evt. personeel, andere belanghebbenden, alle beter van worden en tevreden op terug kunnen kijken.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake