Snel je bedrijf verkopen

Ben je de eigenaar van een bedrijf en wil je de onderneming snel verkopen? Dan is het goed om vast te stellen waarom je tot dat besluit bent gekomen. Wat betekent het als een bedrijf ‘snel’ verkocht wordt? Is het wel verstandig om je bedrijf snel te willen verkopen? En als je daar dan toch toe besluit, hoe kun je dit dan zo slim mogelijk doen?

Liever goed dan snel

Een optimaal verkoopproces kan naar onze praktijkervaring tot wel 3 jaar duren. Dat heeft voornamelijk te maken met het creëren van een situatie die zo gunstig mogelijk is voor een verkoop. Als ondernemer heb je tijdens het runnen van je onderneming allerlei besluiten genomen die gunstig kunnen zijn zolang je aan het ondernemen bent, maar die niet per se gunstig zijn voor een verkoop.

Zo is de kans groot dat de boekwinst zo laag mogelijk gehouden is om zo min mogelijk winstbelasting te betalen en zijn er misschien ook niet-essentiële bedrijfsmiddelen in de onderneming ondergebracht.

Wanneer je tot een verkoop besluit wil je het liefst de tijd nemen om het bedrijf te herstructureren en bijvoorbeeld de boekwinst te vergroten en alleen essentiële kosten te behouden. OvernameAdvies adviseert je gedurende zo’n traject welke stappen het best genomen kunnen worden om zo de kans op een verkoop naar tevredenheid zo groot mogelijk te maken.

Wanneer wél snel verkopen?

Het is dus belangrijk om de tijd te nemen voor de verkoop van je bedrijf. Maar de omstandigheden moeten dit wel toelaten. Er zijn situaties waarin het simpelweg niet mogelijk is om tot 3 jaar de tijd te nemen voor een verkoop en waarbij het wenselijk is je bedrijf sneller - of zelfs zo snel mogelijk te verkopen.

Zo is er een situatie mogelijk waarin de onderneming verlies lijdt en de schulden niet meer kan voldoen. De eigenaar kan dan tot een verkoop van het bedrijf besluiten, waarbij de schulden als het ware worden meeverkocht. Het is duidelijk dat het in een dergelijke situatie niet mogelijk is om nog lang de tijd te nemen. De schulden lopen immers op en de waarde neemt af. Ook plotselinge veranderingen in de privé situatie of eenvoudigweg de nadrukkelijke wens voor een snelle verkoop kunnen redenen zijn het verkoopproces te versnellen.

En hoewel het niet optimaal is, kan het natuurlijk wel. Zo’n verkoop zou al binnen enkele maanden plaats kunnen vinden. OvernameAdvies heeft uitgebreide ervaring met het adviseren van bedrijfseigenaren gedurende de verkoop, ook bij een aanmerkelijk snellere verkoop van het bedrijf.

Je bedrijf snel verkopen op een slimme manier

Wanneer de omstandigheden tot de noodzaak voor een snelle verkoop leiden, is het zaak om het proces zorgvuldig uit te stippelen. Er zijn adviseurs die daarbij kunnen helpen, maar zij zijn vaak gericht op de verkoop van grotere bedrijven, omdat daar het meest aan verdiend wordt. Voor eenmanszaken en andere kleine ondernemingen is het aan te bevelen om voor een mix tussen het zelf doen en advies op complexe onderdelen te kiezen.

OvernameAdvies is precies op deze combinatie gericht. Dankzij onze gratis kennisbank kun je het verkoopproces zorgvuldig vormgeven. Tijdens het proces word je vervolgens ondersteund door 15 gratis apps en een chatbot die je tijdens elke fase van de verkoop assisteren. Door deze stap-voor-stap ondersteuning wordt je veel nadenk- en uitzoekwerk bespaard en kun je het verkoopproces zó snel als mogelijk doorlopen.

 

Advies nodig bij het snel verkopen van je bedrijf? maak een vrijblijvende belafspraak!   

Verzenden ›

 

Advies waar het moeilijk wordt

Doordat je het verkoopproces voor een belangrijk deel zelf kunt doen, kun je als bedrijfseigenaar ook zelf het tempo bepalen, ondersteund door de vele hulpmogelijkheden van OvernameAdvies.nl. Er zijn echter onderdelen waarbij het voor een snelle verkoop juist noodzakelijk is om je te laten adviseren.

Er komen bij de verkoop van je bedrijf namelijk een aantal cruciale fases aan bod. Het moment dat de onderhandelingen met een serieus geïnteresseerde koper starten, het boekenonderzoek dat daarop kan volgen, het opstellen van de overdrachtsdocumentatie en het overnamecontract zijn allemaal onderdelen waarbij een bepaalde mate van advies noodzakelijk kan zijn. Door op je op deze onderdelen goed te laten adviseren zorg je voor een snelle, maar acceptabele verkoop. Kans is aanzienlijk dat bij een snelle verkoop je geen tijd of zin hebt om te worstelen met complexe fiscale en juridische thema’s. Dan kun je gericht dat soort hoofdpijn dossiers laten behandelen en spoedig oplossen door een expert zonder de verkoop in de papieren te laten lopen.

OvernameAdvies: bedrijf snel verkopen zonder de kantjes er vanaf te lopen

OvernameAdvies.nl begeleidt je gedurende het hele verkoopproces en kan je adviseren tijdens de echt complexe stappen. Door de combinatie van de ondersteuning door de kennisbank, chatbot en vele apps, samen met gespecialiseerd advies waar jij het nodig hebt, kan het verkoopproces snel en toch zorgvuldig en naar tevredenheid worden afgerond.
 

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake