Kinderopvang verkopen 

Het opvangen van kinderen is big business. Big vanwege de verantwoordelijkheid. Business vanwege de explosief stijgende vraag naar kinderopvang en buitenschoolse opvang. Wij hebben diverse bedrijven in ons bestand die op zoek zijn naar úw kinderopvang locatie!

HOME/ 

Doe de gratis intake:
"Bedrijf Verkopen"

Doe een korte online intake en we vertellen je waar je staat en wat te verbeteren.
Inventarisatie
Aandachtspunten
Overname-advies Score*

*) Deze geeft op een schaal van 0 tot 100 aan hoe klaar je bent voor een verkoop van je bedrijf!

Kinderopvang verkopen voor de hoogste prijs

Gezinnen waarbij beide ouders werken zijn vandaag de norm. De kinderdagverblijven schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond en dat zal de komende jaren en decennia niet meteen veranderen.

Misschien is het nu zelfs het uitgelezen ogenblik om je florerende kinderdagverblijf (KDV) of buitenschoolse opvang (BSO) te verkopen. Wat zijn de voornaamste aandachtspunten en obstakels? Op welke manier ben ik verzekerd van de hoogste prijs? En hoe pak ik de overname van mijn kindercrèche concreet aan?

Redenen om je kinderopvang te verkopen

Er bestaan talrijke redenen waarom je vroeg of laat zou kunnen beslissen om je bloeiende kinderopvang te verkopen:

  • Verhuis of wijziging persoonlijke situatie. Het leven gooit soms dingen op ons pad waardoor veranderingen zich opdringen: verhuizen, emigreren, gezinsuitbreiding, en ga zo maar door.
  • Carrièreswitch. Je hebt prachtige jaren beleefd in de kinderopvang, maar nu is het tijd voor iets totaal anders.
  • Pensioen. Je hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en je kan nu eindelijk rust nemen van de hectiek van je kinderopvang.

Wat is de waarde van mijn kinderdagverblijf?

Een hardnekkige misvatting over kinderdagverblijven is dat ze geen waarde zouden hebben. Het tegendeel is waar. Je zou er versteld van staan hoeveel je kinderopvang eigenlijk waard is.

Waarderingsmethodes
Overnamespecialisten hanteren verschillende waarderingsmethodes om de waarde van je kinderopvang te bepalen. Een vaak gebruikte methode voor kinderdagverblijven is de waardebepaling op basis van de EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortization). Klinkt ingewikkeld, maar het is zo eenvoudig als de jaarlijkse brutowinst vermenigvuldigd met een vast te stellen factor.

Maak een vrijblijvende belafspraak   

Verzenden ›

 

Andere factoren
Naast de zuiver boekhoudkundige waarde spelen er ook nog andere elementen. Denk aan de geografische ligging (stad of platteland), opvangcapaciteit, conformiteit aan de kwaliteitseisen voor kinderopvang, is de opvanglocatie al of niet inbegrepen, aantal werknemers en loonkosten, enzovoort.

Online tools
OvernameAdvies.nl reikt handige online tools aan voor een eerste waardebepaling van je kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Op basis daarvan kan je dan je uiteindelijke vraagprijs gaan bepalen.

Kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang verkopen voor de hoogste prijs: tips

De waarde van je kinderdagverblijf is één ding. De uiteindelijke verkoopprijs van je kinderopvang is afhankelijk van veel meer zaken dan alleen maar de zuivere boekhoudkundige waarde. Dit zijn enkele vuistregels en tips om de verkoopprijs van je KDV of BSO te verhogen:

Kwaliteitseisen
Jij als geen ander weet dat de opvang van kinderen onderworpen is aan strikte regelgeving. En terecht. Zorg ervoor dat je opvang 100% voldoet aan al de strenge kwaliteitseisen voor kinderdagverblijven.

Efficiëntie
Elimineer buitensporige kosten en probeer de minpunten van je opvang zo goed mogelijk weg te werken. Hoe gestroomlijnd en efficiënt is je KDV of BSO? Verblijven met geautomatiseerde kinderplanning en die via apps met de ouders communiceren zijn natuurlijk te prefereren voor kopers.

Toekomstvisie
Is jouw kinderdagverblijf voldoende gewapend voor de uitdagingen van de toekomst en de alsmaar hogere verwachtingen van moderne ouders? Integrale kindcentra zijn de kinderdagverblijven van morgen, waar kinderen niet alleen opgevangen worden, maar ook ondersteund en onderwezen.

Biedt jouw opvang bijvoorbeeld al innovatieve methodes aan om kinderen virtuele vaardigheden bij te brengen?

Eigenaaronafhankelijk
Ouders vertrouwen de zorg over hun kinderen niet zomaar aan een verblijf toe. Een kinderdagverblijf is daarom heel persoonsgebonden.

Maak je opvang gaandeweg minder afhankelijk van alleen maar jouw persoon en bied de overnemer de kans om zich in te werken. Dat kan door te kiezen voor een inloopperiode of geleidelijke overdracht, zodat de nieuwe eigenaar alvast de tijd heeft om die veeleisende ouders en hun kinderen te leren kennen.

Dat is precies de reden waarom veel eigenaars van kinderdagverblijven verkiezen om hun opvang te verkopen aan hun eigen personeel.

Weten hoeveel je bedrijf waard is?   

Bereken waarde
 

Verkoopmemorandum kinderdagverblijf

Nu je optimaal bent voorbereid om je kinderopvang of buitenschoolse opvang te verkopen, is het zaak om alle eerder genoemde financiële aspecten en commerciële troeven uit te werken in een zogenaamd verkoopmemorandum.

Deze verkoopbrochure van je kinderdagverblijf is het belangrijkste document om je bedrijf te gaan promoten bij serieuze kandidaat-overnemers.

Promotie: aan wie kan ik mijn kinderdagverblijf verkopen?

Je vraagt je misschien af wie bereid is om jouw opvang te kopen? Ook hier hebben we goed nieuws.

Personen die een carrière in de opvang ambiëren staan in de rij om precies jouw KDV over te mogen nemen. Het is vandaag de dag immers niet meer zo simpel om compleet van nul een kinderopvang te beginnen.
Ook om redenen van schaalvergroting is het voor grotere kinderdagverblijven interessant om jouw eenmanskinderdagverblijf te kopen. OvernameAdvies.nl helpt je om jouw kinderdagverblijf aan de juiste partijen aan te bieden.

Onderhandelingen en afronden van de deal

Eenmaal je een geschikte partij hebt gevonden om het kinderdagverblijf voort te zetten, moet je rond de tafel gaan zitten. Je bent bekwaam in het omgaan met kinderen (en hun bezorgde ouders), maar met zakelijke onderhandelingen heb je allicht minder ervaring. Professionele begeleiding in deze etappe is dus geen overbodige luxe.

Op het moment suprême – de ondertekening van de overnameovereenkomst en het document van wijziging houder kinderdagverblijf – schuilen er nog tal van juridische addertjes onder het gras. Denk aan niet-concurrentiebedingen, vrijwaring voor verborgen gebreken, overname personeel en fiscale valkuilen.

Professioneel OvernameAdvies

OvernameAdvies.nl biedt raad en daad in alle fases van de overname: voorbereiding, te koop zetten, promotie, onderhandelingen en overdracht. Kies volgens eigen behoefte en wens uit drie formules:

  • Regel de overname helemaal zelfstandig en maak gebruik van onze uitgebreide expertise en kennisbank. Win advies in voor alleen die onderdelen waar strikt noodzakelijk, zoals bijv. complexe juridische of fiscale vraagstukken.
  • Laat je stap-voor-stap begeleiden door onze overnameadviseurs met jarenlange ervaring op het gebied van overnames.
  • Besteed het hele overnameproces uit aan onze experts, waarbij jij op het einde van de rit alleen nog maar je handtekening onder de overnamedeal moet zetten.

Of je kinderdagverblijf nu een kleine eenmanszaak is of een vennootschap met aandelenstructuur, met OvernameAdvies.nl ben je altijd verzekerd van de beste prijs tegen de beste condities.