Buy and Build

HOME/  Kennisbank/  Woordenboek/  Buy & Build

De Buy and Build strategie

In de wereld van private equity, fusies en overnames komt de strategie 'buy and build' steeds vaker voor. Het verwijst naar een aanpak waarbij een investeerder een bedrijf koopt (meestal een platformbedrijf) en vervolgens gerichte aanvullende acquisities doet om de waarde van dat bedrijf te vergroten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar schaalgrootte, maar ook naar synergievoordelen en andere vormen van waarde creatie.

Wat houdt de buy and build strategie in?

Buy and build is in wezen een tweeledige aanpak. Eerst koopt een investeerder of bedrijf een bestaand bedrijf dat als 'platform' kan dienen voor verdere groei. Vervolgens worden aanvullende bedrijven of activa gekocht (de 'bouw' fase) om dit platform te versterken, de marktpositie te vergroten, kosten te besparen of andere strategische voordelen te behalen.

Voordelen van buy and build

  • Schaalvoordelen: door meerdere bedrijven te combineren, kunnen schaalvoordelen worden behaald die leiden tot kostenbesparingen.
  • Diversificatie: de gecombineerde entiteit kan producten, diensten en geografische aanwezigheid diversifiëren, wat risico's vermindert.
  • Markt dominantie: het kan bedrijven helpen een dominante marktpositie te verkrijgen of te versterken.
  • Synergievoordelen: het samenvoegen van bedrijven kan leiden tot verbeterde operationele efficiëntie en kruisbestuiving van best practices.
  • Waarde creatie: voor private equity-firma's en andere investeerders kan dit leiden tot een hoger rendement bij de verkoop van het gecombineerde bedrijf.

Risico's en overwegingen

Zoals elke strategie heeft ook buy and build potentiële risico's. De integratie van meerdere bedrijven kan complex zijn, en er kunnen cultuurverschillen of operationele uitdagingen ontstaan. Ook kunnen de verwachte synergievoordelen soms lager uitvallen dan aanvankelijk werd gehoopt.

Voorbeelden van buy and build

Een private equity firma koopt bijvoorbeeld een regionale leverancier van gezondheidszorgdiensten en verwerft vervolgens verschillende kleinere dienstverleners in aangrenzende regio's. Door deze bedrijven samen te voegen, creëert de firma een nationale dienstverlener met een breder bereik en sterkere marktpositie.

Key Takeaways

  • Buy and build is een strategie waarbij een platformbedrijf wordt gekocht gevolgd door aanvullende acquisities om waarde te creëren.
  • Voordelen omvatten schaalvoordelen, diversificatie, marktdominantie, synergievoordelen en waarde creatie.
  • De strategie kent risico's, waaronder integratie uitdagingen en het mogelijk niet realiseren van verwachte voordelen.
  • Deze aanpak is populair in de private equity wereld maar kan ook door andere bedrijven worden toegepast.

Veelgestelde vragen over de buy and build strategie

Is de buy and build strategie alleen relevant voor grote ondernemingen?

Nee, zowel kleine als grote ondernemingen kunnen profiteren van deze strategie, afhankelijk van hun groeidoelstellingen en beschikbare middelen.

Hoe verschilt buy and build van gewone fusies en overnames?

Terwijl fusies en overnames zich vaak richten op eenmalige deals, is buy and build een voortdurende strategie waarbij meerdere acquisities worden nagestreefd om waarde toe te voegen aan een platformbedrijf.

Hoe bepaal ik of mijn bedrijf geschikt is als platform voor een buy and build strategie?

Dit hangt af van diverse factoren, waaronder de huidige marktpositie, groeipotentieel, operationele efficiëntie en de bereidheid en mogelijkheid om aanvullende bedrijven te integreren.

Moet ik een expert inschakelen om te helpen bij het implementeren van een buy and build strategie?

Het kan nuttig zijn om experts of adviseurs in te schakelen, vooral op gebieden van marktonderzoek, financiën en integratie, om de strategie effectief uit te voeren.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake