Administratiekantoor verkopen via OvernameAdvies

Administratiekantoren zijn een booming business. Door de immer complexer wordende fiscale en boekhoudkundige verplichtingen, kiezen meer en meer ondernemers ervoor om hun administratie, boekhouding en belastingaangifte uit te besteden aan een administratiekantoor. Het hoeft daarom niet te verwonderen dat ook het aantal overnames van administratiekantoren jaarlijks toeneemt.

Maar waarom zou je je administratiekantoor verkopen? En wat is jouw onderneming waard en hoe pak je de verkoop concreet aan? Hoewel het vennootschapsrecht en de belastingwetgeving geen geheimen voor je kennen, ben je (minstens emotioneel) te nauw betrokken bij de dagelijkse leiding van je administratiekantoor om de verkoop helemaal zelf te regelen.

Een accountant of boekhouder weet beter dan wie dan ook hoe belangrijk gespecialiseerd advies en professionele begeleiding zijn. Daarom is er OvernameAdvies, dé specialist op het gebied van bedrijfsovernames.

Redenen om je administratiekantoor te verkopen

In Nederland zijn er om en bij de 12.000 administratiekantoren die samen ongeveer 25.000 medewerkers tewerkstellen. Een overweldigende meerderheid van administratiekantoren bestaat uit één werkzame persoon, gevolgd door kantoren met twee en drie tot vijf werkzame personen. Door de toenemende vraag naar administratieve, boekhoudkundige en fiscale dienstverlening, moeten administratiekantoren noodgedwongen aan schaalvergroting doen.

Opschalen kan door het aannemen van extra personeel, maar vooral door andere kantoren over te nemen of door te fuseren met collega-administratiekantoren. De bedrijvigheid op de overnamemarkt voor administratiekantoren is dan ook uitermate groot. En precies daarom zal ook jij vroeg of laat willen overwegen om je florerend administratiekantoor van de hand te doen.

Andere voor de hand liggende motieven om je administratiekantoor te verkopen zijn: pensionering, verhuizing, andere zakelijke buitenkansen, enzovoort. Wat de reden van de verkoop ook is, je wil natuurlijk de beste prijs voor je onderneming uit de brand slepen.

Wat is jouw administratiekantoor waard?

En dat brengt ons naadloos bij het volgende topic: wat is jouw administratiekantoor waard? Hoewel er talrijke methodes zijn om een onderneming naar waarde te schatten, wordt meestal uitgegaan van een factor x de jaarlijkse brutowinst (Ebitda of Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortization).

De vermenigvuldigingsfactor of multiple voor administratiekantoren schommelt momenteel ergens rond de 4,9. Dat is hoger dan de gemiddelde Ebitda-factor voor alle sectoren samen in het mkb-bedrijvenlandschap.

De verkoopwaarde van je bedrijf is het uitgangspunt voor de onderhandelingen tussen partijen, maar dikwijls ligt de uiteindelijke verkoopprijs veel hoger. De prijs van een administratiekantoor wordt immers ook bepaald door andere factoren. Denk aan:

  • Onderhandelingsmacht van partijen
  • De strategische waarde van je kantoor voor de overnemer
  • Eventuele synergie-effecten zoals inkoopvoordelen en kostenbesparingen
  • Geografische ligging
  • De omvang en kwaliteit van je cliëntenportefeuille
  • De graad van specialisatie van de aangeboden diensten
  • Mogelijke schaarste op de markt

Belangrijke aandachtspunten bij de verkoop van een administratiekantoor

Als administratiekantoor zijn je boeken uiteraard piekfijn in orde. Dat mag dus geen probleem zijn bij de verkoop van je onderneming. Bij de overname van administratiekantoren zijn er echter tal van andere cruciale aandachtspunten waaraan je misschien niet meteen zou denken.

Blijven je klanten wel?

Als bestuurder van een administratiekantoor bouw je vaak een echte vertrouwensrelatie op met je klanten. Een plotselinge verandering aan het roer van je bedrijf, schrikt hen mogelijkerwijs af. De bereidheid van je klanten om ook na een overname te blijven, heeft eveneens een belangrijke invloed op de verkoopprijs. Voorzie daarom altijd in een ruime transitieperiode om jouw klanten vertrouwd te maken met de overnemer.

NOAB-kwaliteitskeurmerk

Voldoet jouw administratiekantoor aan alle normen en regels van de sector? Onnodig te zeggen dat een administratiekantoor aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen intrinsiek meer waard is dan concurrenten die dat niet zijn. Zorg ervoor dat jouw kantoor uitblinkt in actuele kennis van zaken, kwaliteit en vakmanschap!

Technische overdraagbaarheid

Een grote misvatting is dat je absoluut de allerlaatste technologie en boekhoudsoftware moet hebben om je administratiekantoor te kunnen verkopen. Moderne administratiekantoren zijn tegenwoordig weliswaar vrijwel compleet papierloos en digitaal, maar voor een potentiële koper is het vooral belangrijk dat jouw klantgegevens en programma’s makkelijk in zijn of haar systeem geïntegreerd kunnen worden.

Is jouw kantoor toekomstproof?

Een succesvolle verkoop gebeurt zelden zomaar. Is jouw administratiekantoor gewapend voor de nieuwe uitdagingen van de toekomst? Wat zijn de trends in jouw branche waarmee je best nú rekening houdt voor een geslaagde overname later?

  • Personeelstekort. Het grootste obstakel voor administratiekantoren om verder te groeien, is de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Is je huidige personeelsbezetting voldoende?
  • Concurrentie. Administratiekantoren die zich onderscheiden van de concurrentie hebben een streepje voor op de overnamemarkt. Durf daarom innoveren en haak in op de laatste technologische ontwikkelingen.
  • Automatisering. Door de toenemende automatisering zullen boekhoudkundige en administratieve verrichtingen geleidelijk plaatsmaken voor proactieve en gespecialiseerde advisering. Zet dus nu al zoveel mogelijk in op automatisatie om je meer te kunnen toeleggen op adviesverlening.

Administratiekantoor verkopen via OvernameAdvies

Net zoals jouw cliënten een beroep doen op je kantoor om hun administratie te doen, kan jij bij een specialist terecht om de overname van je administratiekantoor tot in de puntjes te regelen. OvernameAdvies bestaat uit een team van doorwinterde overnamespecialisten die de verkoop van je administratiekantoor van A tot Z tot een goed einde brengen: van de voorbereiding, het te koop zetten en de promotie, tot de onderhandelingen en de uiteindelijke overdracht.

Heb je als ervaren rot in het vak slechts nood aan advies bij specifieke juridische, fiscale of financiële aspecten van de overname? Geen nood, OvernameAdvies biedt ook advies en begeleiding à la carte. Dankzij de jarenlange expertise van OvernameAdvies ben jij altijd verzekerd van de hoogste overnameprijs voor je administratiekantoor, aan de beste voorwaarden.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake