Een agrarisch bedrijf verkopen

Als eigenaar van een agrarisch bedrijf weet jij als geen ander dat je veel kennis van zaken nodig hebt, om zo’n bedrijf goed te laten lopen. Laat staan de eventuele verkoop van een agrarisch bedrijf, waar veel vakkennis voor nodig is. In tegenstelling tot de verkoop van niet-agrarische bedrijven, zover je die over één kam kunt scheren, is de verkoop van een agrarisch bedrijf complex. Dat komt, omdat de waarde van het bedrijf niet simpelweg een optelsom van de inkomsten minus de kosten is, maar een veel meer complexe combinatie van roerende en onroerende goederen, resultaat en potentie van bijvoorbeeld de grond.

Wanneer je als eigenaar van een agrarisch bedrijf plannen hebt om jouw onderneming te verkopen, kan het daarom al snel aantrekkelijk lijken om alles uit handen te geven aan een gespecialiseerd bureau. Deze bureaus zijn echter erg duur en bovendien vooral gefocust op de grotere bedrijven, want die leveren meer op. Als eigenaar van een kleiner agrarisch bedrijf kun je heel veel zelf doen, wanneer je besluit te verkopen, maar wel met wat hulp op een aantal onderdelen.

Wat verstaan we onder een agrarisch bedrijf?

Officieel is een agrarisch bedrijf een onderneming die gericht is op het voortbrengen van producten door de teelt van gewassen of het houden van dieren. In de praktijk gaat het dan vooral om landbouwbedrijven en veehouderijen. Agrarische bedrijven bestaan vaak uit een combinatie van grond, vastgoed, materieel, vee of teelt en natuurlijk het financieel-economisch resultaat van de onderneming. Dat maakt de totale waardebepaling ook enigszins complex ten opzichte van niet-agrarische bedrijven.

Zelf een agrarisch bedrijf verkopen

Ondanks de complexiteit die komt kijken bij het verkopen van een agrarisch bedrijf, kan je als eigenaar heel veel zelf doen. Bij het opstellen van het verkoopmemorandum, een soort promotie folder voor je bedrijf, zal je bijvoorbeeld zelf een flink aandeel hebben. Je kent jouw bedrijf zelf immers het best. Gedurende het verkoopproces zal je, naarmate het proces richting een transactie gaat, wel af en toe hulp nodig hebben.

De waarde van een agrarisch bedrijf bepalen

Een essentieel onderdeel van de verkoop is natuurlijk het bepalen van de waarde van het bedrijf. Bij agrarische bedrijven gaat dat nét even anders dan bij de meeste niet-agrarische bedrijven, omdat de situatie vaak ook anders is. Afhankelijk van de situatie wordt er op één of meerdere van de volgende manieren naar de waarde van een agrarische bedrijf gekeken:

  • De financieel-economische waarde: deze wordt afgemeten aan de toekomstige winstmogelijkheden van de onderneming
  • De financieel-boekhoudkundige waarde: Dit is het totale bedrag waartegen de activa van de onderneming op de balans zijn gewaardeerd

Daar komt nog eens bij dat de waarde anders uit te drukken is, aan de hand van mogelijke kopers. Wanneer een projectontwikkelaar het agrarisch bedrijf bijvoorbeeld wilt kopen, met het idee om tot bouwplannen over te gaan, dan zal de waarde voornamelijk uitgedrukt worden aan de hand van de grond waarop het bedrijf staat en het gebied waarin het gevestigd is.

Neemt een andere boer het bedrijf over met het doel om het bedrijf in zijn huidige vorm voort te zetten, dan is juist de combinatie waarde van grond, bedrijf, materieel en resultaat erg belangrijk. Afhankelijk van de wensen van jou als eigenaar en de mogelijke kopers zullen we gezamenlijk vaststellen hoe we de waarde gaan bepalen.

 

benieuwd naar de waarde van jouw agrarische bedrijf?   

Bereken waarde

OvernameAdvies adviseert bij de verkoop van agrarische bedrijven

Het kan nogal overweldigend zijn wanneer je alles dat komt kijken bij de verkoop van een agrarisch bedrijf opsomt. OvernameAdvies heeft veel ervaring met het verkopen van agrarische bedrijven en weet wat erbij komt kijken. Met jou als eigenaar in de ‘drivers seat’ ondersteunen we je gedurende het verkoopproces precies op de momenten dat het nodig is.

Dat doen we bijvoorbeeld met een uitgebreide kennisbank. Die is gevuld met een schat aan informatie, voor elk onderdeel van het proces. De kennisbank geeft in veel gevallen al antwoord op vragen die je gedurende het verkoopproces hebt. Kom je er met de kennisbank niet uit? Dan helpt onze geavanceerde chatbot je verder. Door aan de chatbot aan te geven waar je tegenaan loopt, kunnen we je in veel gevallen alsnog helpen wanneer je er met de kennisbank niet bent uitgekomen.

En als de chatbot ook niet werkt, of als je gewoon persoonlijk contact wilt, dan zijn we er natuurlijk voor je. We komen met plezier langs bij jouw agrarische bedrijf om samen het proces door te nemen en om je te ondersteunen op de onderdelen waar hulp en advies nodig is. Zo zorgen we dat het verkoopproces prettig verloopt, voorkomen we nare verrassingen en zorgen we er natuurlijk voor dat jouw agrarische bedrijf niet voor een te lage verkoopprijs van eigenaar wisselt.

Naast al deze ondersteuningsmogelijkheden zijn er ook nog eens 15 verschillende overname-apps die het proces vergemakkelijken. Zo kun je veel zelf doen en ondersteunen we jou waar nodig.

 
Weten waar je zelf staat?     Doe de intake